ГоловнаСвіт

Порошенко готовий надати Донбасу особливий економічний статус

Президент пообіцяв, що питання про членство України в НАТО вирішуватимуть українці

Порошенко готовий надати Донбасу особливий економічний статус
Порошенко
Фото: president.gov.ua

Україна готова надати Донбасу статус спеціальної економічної зони з особливим режимом з Євросоюзом і Росією.

Про це Президент Петро Порошенко заявив в інтерв'ю France 24.

"У нас уже є спеціальний закон про особливий порядок самоврядування (на Донбасі - ред.), якого немає в інших областях, і він вже діє. Ми вже проголосували і я, як президент, підписав цей закон. І це означає: будь ласка, проведіть вибори, створіть місцеву раду, призначте виконавчий комітет - і отримаєте значну владу, включаючи питання про те, якою мовою говорити, які пісні співати, значну економічну автономію", - сказав Президент.

"Ми готові навіть запропонувати їм (Донбасу - ред.) спеціальний статус вільної економічної зони зі спеціальним режимом з Євросоюзом і Росією, але це не питання про інтереси людей. Не йдеться про конфлікт між жителями Донбасу і решти України. Це агресія, яку нав'язали нам ззовні", - підкреслив Порошенко.

Відповідаючи на запитання журналістів про те, чи змінить Путін свою позицію щодо України через економічну кризу в Росії та антиросійські санкції, глава держави заявив: "Ми не хочемо створювати Росії проблем. Я можу підтвердити вам, що санкції дійсно працюють, оскільки порушення міжнародних законів і агресія проти цивілізованої країни, напад на суверенітет і територіальну цілісність моєї країни мають бути покарані. І йдеться не тільки про захист України, а й про захист всієї світової системи. І це дуже добре, що санкції працюють: ціна на головні продукти російського експорту - газ і нафту - впала. Ми відкриті і готові до пошуку безпечного вирішення конфлікту. Я - президент миру, я не президент війни, і я розумію, що немає військового вирішення ситуації в Донецькій і Луганській областях, захоплених російськими військами і проросійськими терористами".

Коментуючи скасування позаблокового статусу України, Порошенко заявив, що "у нас є рішення саміту НАТО 2008 року в Бухаресті, в якому йдеться, що двері НАТО для України відкриті. Це перше. Друге. Ми, як Україна, не готові бути членом НАТО. Нам потрібно провести необхідні реформи, і ці реформи мають відповідати вимогам і, до речі, ці вимоги на 50% збігаються з вимогами ЄС, де ми мріємо бути".

"Моя головна мета як президента - гарантувати перспективу вступу до ЄС як результат проведених мною реформ. І коли у нас з'явиться така можливість, коли ми здійснимо ці реформи - питання про членство (в ЄС) постане через 5-6 років, не раніше - тільки тоді, тільки після референдуму, на якому українці висловлять своє бажання, тільки тоді ми вирішимо питання про подання заяви. Та питання про наше членство в НАТО не буде вирішуватися ні в Москві, ні в будь-якій іншій столиці світу, а лише українським народом. Оце і є справжня демократія. І я як український президент зроблю все можливе для цього".

Крім того, Президент зазначив, що українська влада продовжує постачати на окуповані території газ: "І останнє: на окупованій території, де живе 3 млн осіб, абсолютно катастрофічна ситуація: у них немає достатньої кількості їжі, ми забезпечуємо їх природним газом - вони не платять нам ні копійки - на $6-7 млн на день".

За словами Порошенка, військовий конфлікт на Донбасі обходиться Україні більш ніж у $10 млн на день, що унеможливлює економічне зростання в країні. "Це величезний тиск на мою країну. І жодна країна світу не може забезпечити зростання економіки в умовах настільки складної війни, оскільки ми боремося з, напевно, найбільшою і найефективнішою армією на європейському континенті", - зазначив він.

Глава держави також повідомив, що, за результатами переговорів з такими міжнародними фінансовими організаціями, як МВФ і СБ, а також з окремими країнами: США, ЄС, Австралією, Японією, Канадою та іншими, - Україна сподівається отримати $13-15 млрд протягом наступних двох років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram