ГоловнаСвіт

У Німеччині розглядають вихід Греції з єврозони

25 січня на виборах в Греції може перемогти опозиційна партія

У Німеччині розглядають вихід Греції з єврозони

Влада ФРН допускає вихід Греції із зони обігу євро, повідомляє Der Spiegel з посиланням на джерела, близькі до урядових кіл.

За даними співрозмовників видання, канцлер ФРН Анґела Меркель і міністр фінансів Вольфганг Шойбле, що раніше виступали проти виходу Греції з єврозони, готові розглянути такий сценарій розвитку подій.

Влада ФРН, за словами джерел Der Spiegel, вважає, що заходи, вжиті з 2012 року, на який припав пік кризи в єврозоні, мінімізують негативні наслідки від відмови Греції від єдиної європейської валюти.

Питання про вихід Греції із зони євро, вказують співрозмовники видання, може стати в тому випадку, якщо на парламентських виборах, які пройдуть в цій країні 25 січня, переможе опозиційна партія СІРІЗА на чолі з Алексісом Ціпрасом. Лідер партії СІРІЗА заявив, що готовий відмовитися від заходів жорсткої економії, запроваджених в Греції на вимогу міжнародних кредиторів.

Порівняно з 2012 роком, вважає влада ФРН, значно покращилася ситуація в економіках Ірландії та Португалії, а також почав діяти Європейський стабілізаційний механізм, у завдання якого входить надання допомоги країнам зони євро, що стикнулися з фінансовими труднощами.

Греція в 2010 році фактично опинилася на межі банкрутства через величезний бюджетний дефіцит і була змушена звернутися за допомогою до міжнародних кредиторів. З 2010 року Греція отримала фінансову допомогу на загальну суму в 240 млрд євро. В обмін на допомогу кредитори зажадали від влади Греції вжити заходів жорсткої економії - вкрай непопулярних серед населення.

За фінансовою допомогою також були змушені звернутися Ірландія і Португалія. Ситуація в економіці цих країн була не настільки критична, як у Греції. Завдяки отриманій фінансовій допомозі і вжитим заходам зі скорочення бюджетного дефіциту, до початку 2015 року Ірландія і Португалія досягли значного оздоровлення своїх економік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram