ГоловнаСвіт

США заблокували резолюцію Радбезу ООН з приводу Палестини

Американці закликали враховувати інтереси Ізраїлю

США заблокували резолюцію Радбезу ООН з приводу Палестини
Фото: un.org

США заблокували проект резолюції Ради безпеки ООН по Палестині. У цьому документі, який був підготовлений делегацією Йорданії, містився заклик до переговорів, заснованим на визнанні територіальних кордонів Ізраїлю та Палестини 1967, повідомляє прес-центр ООН.

Засідання Ради Безпеки, на якому резолюція була винесена на голосування, відбулося в ніч на середу за київським часом. Вісім держав-членів Радбезу, в тому числі Росія, Франція і Люксембург, проголосували "за" резолюцію. США і Австралія - "проти" (США мають право вето, тому їх голос "проти" блокує весь проект). П'ять держав - Великобританія, Південна Корея, Литва, Нігерія і Руанда утрималися.

Постпред США при ООН Саманта Пауер пояснила американську позицію тим, що проект "відображає інтереси тільки однієї сторони". Документ передбачав закінчення окупації палестинських територій Ізраїлем до кінця 2017 року. Пауер зазначила, що це "неконструктивні терміни, які не враховують інтересів безпеки Ізраїлю".

При цьому посол США наголосила, що Америка не зацікавлена у збереженні нинішньої ситуації і закликає шукати рішення, прийнятне для обох держав.

Нагадаємо, що державу Палестину проголосили 15 листопада 1988 року в Алжирі на позачерговій сесії Національної ради Палестини. Де-факто визнання Палестинської держави 2012 року схвалила Генеральна Асамблея ООН. За 26 років як державу її визнали понад 130 країн.

Україна як УРСР визнала Палестину ще 1988 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram