ГоловнаСвіт

Сі Цзіньпін закликав до посилення ідеологічного контролю в університетах

Сі Цзіньпін закликав до посилення ідеологічного контролю в університетах
Си Цзиньпин
Фото: EPA/UPG

Голова КНР Сі Цзіньпін закликав до посилення ідеологічного контролю і вивчення марксизму в університетах Китаю.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на китайські ЗМІ. 

Таким чином керівництво КНР хоче обмежити вплив західної ідеології на життя китайців, зазначає агентство.

За словами Сі Цзіньпіна, університети мусять "взяти на себе тягар навчання та дослідження поширення марксизму", зазначає "Синьхуа". Крім того, він закликав владу активізувати "лідерство і керівництво" партії в університетах, а також "зміцнювати й удосконалювати ідеологічну і політичну роботу".

Університети мусять "культивувати і практикувати основні цінності соціалізму в процесі навчання", - підкреслив голова КНР.

Навчальні плани та лекції в китайських університетах жорстко контролює уряд, проте періодично студенти намагаються протистояти пропаганді влади, як це сталося у 1989 році на площі Тяньаньмень.

Один із провідних університетів Китаю - Пекінський університет - у вересні закликав студентів та викладачів "боротися" з критикою на адресу владної Комуністичної партії. А у 2013 році відомого ліберального китайського економіста, який неодноразово критикував партію, виключили з Пекінського університету після закликів до демократичних реформ.

Адміністрація Сі Цзіньпіна жорстоко переслідує дисидентів і пригнічує право громадян на вільне вираження поглядів, у зв'язку з чим багато правозахисників стверджують, що це найтриваліші і найсерйозніші гоніння за останні роки.

Нагадаємо, минулого тижня повідомлялося, що китайський університет заборонив студентам святкувати католицьке Різдво, назвавши його "кітчевим" іноземним святом, яке не відповідає традиціям країни, і замість цього керівництво вишу змусило студентів дивитися пропагандистські фільми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram