ГоловнаСвіт

ООН заявила про загрозу повномасштабної війни в Лівії

Ескалація напруженості в Лівії призвела до зростання цін на нафту

ООН заявила про загрозу повномасштабної війни в Лівії
Пожар на нефтехранилище в Ливии
Фото: EPA/UPG

Лівії загрожує повномасштабна громадянська війна.

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій Місією ООН на підтримку Лівії (МООНПЛ).

В ООН розкритикували удари ВПС Лівії по місту Місурата, що є одним з оплотів ісламістів.

"МООНПЛ закликає всі сторони працювати в напрямку деескалації і закликає їх вжити сміливі кроки для того, щоб розірвати це коло насильства, яке у разі продовження призведе країну до хаосу і повномасштабної війни", - йдеться в заяві.

У МООНПЛ зазначили, що ті, хто провокує військовий конфлікт і перешкоджає його політичному врегулюванню, порушують резолюцію Радбезу ООН.

У неділю, 28 грудня, ВПС Лівії завдали авіаударів по місту Місурата. Вони стали відповіддю на наступ ісламістів на місто Ес-Сидр, в якому розташований найбільший в Лівії експортний нафтовий термінал. Минулого четверга, 25 грудня, під час боїв у нафтосховище в порту Рас-Лануф влучив снаряд, внаслідок чого було знищено понад 800 тис. барелів нафти.

Ескалація напруженості в Лівії призвела до зростання цін на нафту, зазначає Business Insider. Ф'ючерси на американську нафту марки WTI в понеділок виросли на $1,01 - до $55,35 за барель. Нафта марки Brent подорожчала на $0,79 - до $59,84 за барель.

Військова операція міжнародних сил в Лівії тривала з березня по жовтень 2011 року. У результаті повалили тодішнього лідера країни Муаммар Каддафі. Відтоді у країні не припиняється громадянська війна. Наразі східна частина Лівії знаходиться під контролем різних ісламістських угруповань, які борються одне з одним за владу. Деякі з них присягнули на вірність терористичному угрупованню "Ісламська держава".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram