ГоловнаСвіт

У Китаї заблокували Gmail

Китайські користувачі, як і раніше, можуть діяти в обхід "Великого китайського фаєрвола"

У Китаї заблокували Gmail

У Китаї заблокували поштовий сервіс Gmail від компанії Google.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Сайт китайської правозахисної організації GreatFire зауважив блокування ще 26 грудня.

"Я вважаю, що уряд (КНР) просто намагається ще більше скоротити присутність Google у Китаї і навіть послабити його ринок за кордоном. Уявіть собі, що користувачі Gmail не можуть зв'язатися з китайськими клієнтами. Багато людей за межами Китаю муситимуть відмовитися від Gmail" , - сказав представник GreatFire на умовах анонімності.

За словами користувачів, станом на понеділок сервіс, як і раніше, залишається недоступним. Статистика Google підтверджує це, показуючи "обвал" Інтернет-трафіку поштового сервісу Gmail саме з цієї дати.

Таким чином, уряд Китаю, імовірно, намагається знизити присутність Google на своєму ринку, зазначає Рейтер. Проблеми Google на китайському ринку почалися ще на початку червня. Тоді суттєво впав трафік самого пошукача, а також заблокували кілька сервісів компанії. При цьому Gmail залишався доступним.

Тим часом, офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн сказала, що їй нічого невідомо про блокування Gmail. При цьому вона підкреслила, що уряд прагне забезпечити привабливе бізнес-середовище для іноземних інвесторів.

"Китай незмінно ставиться з доброзичливістю і підтримкою до іноземних інвесторів, які займаються тут законною підприємницькою діяльністю, - сказала вона. - Ми, як завжди, забезпечуємо відкрите, прозоре і сприятливе середовище для іноземних компаній в Китаї".

Блокування сталося в рамках чинного у країні "Великого китайського фаєрвола" - неофіційна назва системи "Золотий щит", яка контролює китайський сегмент Інтернету, блокуючи і зупиняючи роботу зовнішніх сервісів. Фільтрація Інтернет-трафіку не поширюється на спеціальні адміністративні райони Гонконг і Макао: у цих двох містах доступ до Мережі вільний.

Тим не менше, користувачі з материкового Китаю, як і раніше, обходять будь-які заборони на користування сервісами за допомогою VPN (англ. Virtual Private Network - віртуальна приватна мережа), внаслідок чого Мережа бачить їхні комп'ютери, як розташовані в іншій країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram