ГоловнаСвіт

Турецька поліція заарештувала підлітка за образу Ердогана

Президента й уряд Туреччини звинуватили в корумпованості

Турецька поліція заарештувала підлітка за образу Ердогана
Реджеп Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Турецька поліція в четвер, 25 грудня, заарештувала 16-річного школяра в місті Конья за звинуваченням в образі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на турецькі ЗМІ.

Адвокати підлітка оскаржили арешт, що відбувся після того, як підліток зачитав заяву під час церемонії пам'яті про вбивство турецького солдата ісламістами 1920 року.

На відео, поширеному інформаційним агентством Dogan, підліток зачитав заяву, в якій захищається секуляризм і принципи Мустафи Кемаля Ататюрка, засновника сучасної Турецької Республіки. Юнак звинуватив уряд владної в Туреччині Партії справедливості і розвитку (ПСР) й особисто Ердогана в корумпованості, а натовп навколо нього скандував: "Скрізь хабарі, всюди корупція".

Наприкінці грудня 2013 року в Туреччині вибухнув гучний корупційний скандал. Тоді турецька поліція провела масштабну операцію у справі про корупцію, заарештувавши кілька десятків людей, серед них відомих бізнесменів і політиків із близького оточення нинішнього президента і тодішнього прем'єр-міністра Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Прем'єр відповів на ці дії масовими звільненнями поліцейських і суддів. Сам він стверджував, що це було зроблено в рамках кампанії викорінення підривної діяльності "паралельної держави".

Згодом Ердоган спробував заблокувати доступ у Twitter і YouTube, пояснивши заборону на користування цими ресурсами поширенням у них антиурядової інформації.

Крім того, тоді Ердоган назвав розслідування справи про корупцію політичною атакою на свою владу, в організації якої він звинуватив організацію "ХІЗМЕТ" на чолі зі своїм колишнім союзником, проповідником Фетхуллахом Гюленом, який мешкає у США.

Корупційний скандал став однією з найбільших проблем за час 11-річного правління Ердогана у зв'язку зі скандалом троє міністрів уряду Ердогана подали у відставку. Підліток, якого зараз утримують під вартою, не визнав себе винуватим, зазначає Dogan.

Арешт хлопчика збурив нову хвилю запеклої критики з боку супротивників Ердогана.

Атілла Карт, представниця головної опозиційної Народно-республіканської партії (НРП), прокоментувала ситуацію у "Твіттері", мовляв, президент створює "атмосферу страху, гноблення і загрози".

Кримінальний кодекс Туреччини забороняє ображати президента. Прем'єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу розкритикував дії підлітка, підкресливши, що всі повинні поважати главу держави.

Нагадаємо, раніше в грудні повідомляли, що в Туреччині масово заарештовують опозиційних журналістів, менеджерів та інших співробітників ЗМІ, пов'язаних з опозиційним проповідником Фетхуллахом Гюленом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram