ГоловнаСвіт

У Сомалі ісламісти атакували базу миротворців Африканського союзу

Бойовики заявляють про втрати серед миротворців

У Сомалі ісламісти атакували базу миротворців Африканського союзу
Военнослужащие Африканского союза в Сомали
Фото: EPA/UPG

Бойовики ісламістського угруповання "Аш-Шабаб" атакували головну миротворчу базу Африканського союзу (AMISOM) у столиці Сомалі Могадішо.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на представника угруповання.

"Наші бійці прорвалися на територію бази "Халане" і зараз всередині триває боротьба", - сказав представник ісламістів.

За словами фотокореспондента Рейтер, з боку бази чутно звуки пострілів. Західний дипломат, який перебуває на території бази, заявив, що бойовики не перетнули захисну огорожу.

При цьому Fox News повідомили про вибухи на території бази.

Представники Африканського союзу ситуацію поки не коментували.

За даними агентства AFP, жоден миротворець AMISOM чи співробітник ООН не загинув і не постраждав від вибухів на базі місії в Сомалі Могадішо.

У свою чергу Абдулазіз Абу Мусаб, представник угруповання "Аш-Шабаб", що взяло відповідальність за напад на базу, заявив, що кількох миротворців вбили бойовики і що ісламісти перебувають на території об'єкта.

"Наші бійці перебувають у будівлях іноземних солдатів (місії) на базі", - заявив Абу Мусаб. Підтвердження цієї інформації не надходило.

Наразі в Сомалі перебувають 3,5 тисячі миротворців Африканського союзу з декількох країн континенту, який діє за мандатом РБ ООН. Сутички урядових військ і миротворців Африканського союзу з бойовиками, які фактично контролюють південь Сомалі, відбуваються практично щодня.

Угруповання "Аш-Шабаб" контролює великі території в південних і центральних областях країни. Там екстремісти намагаються встановити ісламські закони, використовуючи терористичні методи.

Сомалійська республіка перестала існувати як єдина держава у 1991 році з падінням диктаторського режиму Сіада Барре. Єдиною законною владою в країні міжнародне співтовариство визнає федеральний уряд, що контролює столицю Могадішо і низку навколишніх районів. Інші частини Сомалі перебувають під контролем невизнаних державних утворень або є самоврядними територіями.

У деяких районах на півдні і північному сході Сомалі правлять місцеві клани і радикальні ісламістські рухи, в тому числі угруповання "Аш-Шабаб", пов'язане з міжнародною терористичною організацією "Аль-Каїда".

Нагадаємо,

21 вересня 2013 року бойовики "Аш-Шабаб" захопили торговий центр Westgate у столиці Кенії Найробі. Операція зі звільнення заручників завершилася ввечері 24 вересня. Під час операції вбили п'ятьох бойовиків, ще 11 підозрюваних затримано. За офіційними даними, жертвами бойовиків стали 67 осіб, в тому числі шестеро співробітників правоохоронних органів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram