ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Влада Росії допустила замороження цін

За підсумками листопада продуктова інфляція в ПФ досягла 12,6%

Влада Росії допустила замороження цін
Фото: сomfortblog.net

Влада Росії допустила замороження цін у разі необхідності.

Ці заходи торкнуться тих продуктів, ціни на які в окремо взятому регіоні країни зросли на 30%, інформує РБК.

Про те, що влада Росії "має сильні інструменти впливу" на ціни, в тому числі такі, як заморожування цін, в інтерв'ю ТАСС заявив міністр промисловості Денис Мантуров. Йдеться про замороження у разі необхідності цін на соціально значущі продукти, серед яких хліб, молоко, кефір, сметана, соняшникова олія, яйця і так далі.

Мантуров зазначив, що механізм замороження цін запустять, якщо "товаровиробники порушуватимуть той благотворний режим, який сьогодні сформовано" (під режимом міністр має на увазі ті зусилля, які мінпромторг вживає для того, щоб уникнути різкого підвищення цін). Мантуров зазначив, що його міністерство боротиметься з випадками появи цінників у магазинах в "умовних одиницях".

Інфляція в Росії до кінця третього тижня досягла 10,4% від початку року, ставши двозначною вперше з 2008 року. При цьому продуктова інфляція стала двозначною у річному підрахунку ще в серпні 2014-го (вперше з 2011 року). За підсумками листопада продуктова інфляція виросла до 12,6%, в грудні її зростання тривало.

З серпня, після введення російською владою заборони на ввезення низки продуктів із західних країн, уряд організував щоденний моніторинг цін на продовольство. У середині серпня віце-прем'єр Аркадій Дворкович виступив на нараді за участю мережевих ритейлерів, на якому підприємців попросили не підвищувати ціни. Крім того, у мереж, які підвищують ціни, з'явилися додаткові ризики, наприклад, перевірки ФАС та інших наглядових відомств.

Держрегулювання цін застосовувалося у 2007 році, коли ритейлери і компанії-переробники підписали меморандум "Про замороження цін" - угода передбачала фіксацію цін на соціально значущі продукти до кінця січня 2008 року на тому рівні, на якому вони перебували 15 жовтня 2007 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram