ГоловнаСвіт

Міжнародний Договір про торгівлю зброєю набув чинності

Договір має обмежити використання зброї терористами і при порушеннях прав людини

Міжнародний Договір про торгівлю зброєю набув чинності
Фото: EPA/UPG

Міжнародний Договір про торгівлю зброєю (МДТЗ) офіційно набув чинності в середу, 24 грудня.

Про це повідомляють ВВС.

МДТЗ - перший міжнародний договір, який запроваджує правила контролю торгівлі озброєннями в усьому світі. За деякими оцінками, обсяг міжнародної торгівлі зброєю сягає $85 млрд на рік.

Під дію МДТЗ потрапляють угоди щодо танків, бойових бронемашин, артилерійських установок, бойових літаків і вертольотів, кораблів, ракетних систем, а також щодо легкої стрілецької зброї - від пістолетів до штурмових гвинтівок. При цьому договір не передбачає збір і знищення зброї, а також не робить використання якої-небудь конкретної зброї незаконним, зазначає Guardian.

МДТЗ ухвалили 2 квітня 2013 року на Генасамблеї ООН. За нього проголосували 154 держави, проти висловилися Іран, КНДР і Сирія. Ще 23 країни, у тому числі Росія, Білорусія, Болівія, Венесуела, Китай і Куба на голосуванні утрималися. Ратифікувала угоду 61 держава. При цьому провідний експортер зброї у світі - США - до цього моменту договір не ратифікували. Національна стрілецька асоціація США, яка представляє американське збройне лобі, виступає проти ратифікації, хоча документ регулює тільки експорт зброї, а не його внутрішні продажі.

Серед провідних експортерів зброї, підписали і ратифікували МДТЗ Великобританія, Франція і Німеччина. Україна МДТЗ також підписала, але не ратифікувала.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у вівторок оприлюднив заяву, у якій зазначив важливість продовження роботи із залучення всіх країн, особливо великих експортерів та імпортерів зброї, до участі в договорі. "Я закликаю всі держави, які ще не зробили це, приєднатися до нього без зволікання", - заявив він.

Згідно з МДТЗ держави-учасниці мусять переглянути свої міжнародні контракти, щоби зброя не використовувалася у порушеннях прав людини або гуманітарного права, у терористичній діяльності, а також не потрапляла до рук організованих злочинних угруповань.

Передбачається, що заходи контролю за виконанням документа з'являться пізніше, під час конференцій країн-учасниць договору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram