ГоловнаСвіт

Парламент Греції вже двічі не зміг обрати президента країни

Грецька опозиція сподівається на розпуск парламенту і проведення дострокових виборів

Парламент Греції вже двічі не зміг обрати президента країни
Парламент Греции
Фото: www.nytimes.com

Парламент Греції у вівторок, 23 грудня, вже вдруге не зміг обрати президента.

Як повідомляє euronews, кандидатура колишнього єврокомісара Ставроса Дімаса, запропонована урядом, не набрала необхідні 200 голосів у 300-місцевому парламенті. У другому турі Дімас отримав підтримку 168 депутатів.

Напередодні другого туру прем'єр-міністр Антоніс Самарас запропонував законодавцям в обмін на підтримку ними кандидатури Димаса включити до складу уряду представників інших партій і провести дострокові вибори у 2015 році.

Третій раунд президентських виборів відбудеться 29 грудня. Цього разу кандидату в президенти знадобиться 180 голосів. Якщо він не зможе їх отримати, уряду доведеться розпустити парламент і оголосити дострокові вибори. Наразі владна коаліція Самараса контролює тільки 155 крісел.

У ніч на 8 грудня парламент Греції схвалив державний бюджет на 2015 рік. За нього проголосували 155 депутатів з 290. Бюджет передбачає темпи економічного зростання у 2,9% ВВП і скорочення держборгу на 0,2%. Вперше після шести років рецесії очікується зростання ВВП на 0,6%. До держбюджету закладено первинний профіцит у €5,6 млрд.

Остаточна версія держбюджету Греції не була узгоджена з "трійкою" міжнародних кредиторів (МВФ, ЄС, ЄЦБ), на думку яких Афінам знадобляться додаткові €2-3 млрд, щоб виконати поставлені цілі. Виплата останнього траншу фінансової допомоги в €1,8 млрд опинилася під питанням. Проти політики уряду виступає ліва опозиція Греції, що вимагає провести дострокові загальні вибори. Вона стверджує, що влада готує ще жорсткішу програму економії, щоб виконати вимоги кредиторів.

У середу, 17 грудня, грецькі законодавці не змогли в першому турі обрати президента. Партнери Греції по єврозоні побоюються, що, якщо грецький парламент розпустять, це може створити нові проблеми, проте швидше політичні, ніж фінансові, зазначає Рейтер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram