ГоловнаСвіт

Китайців зобов'язали реєструвати своє майно

Влада КНР продовжує боротьбу з корупцією

Китайців зобов'язали реєструвати своє майно
Фото: www.bfm.ru

Державна рада Китайської Народної Республіки (вищий державний виконавчий орган Китаю) в рамках боротьби з корупцією в КНР ухвалив низку постанов, що зобов'язують усіх власників рухомого і нерухомого майна реєструвати свою власність у єдиному національному реєстрі майна.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

До теперішнього часу в Китаї не було схожих правил, що дозволяло громадянам країни використовувати таке майно, як незареєстровані автомобілі, щоб приховувати свої активи від влади.

Нові правила набудуть чинності з 1 березня і є важливим кроком у створенні єдиного національного реєстру майна.

"Всі об'єкти нерухомості - земельні та водні наділи, а також будинки, ліси тощо - стануть суб'єктом цього набору правил. Правила поширюються на первинну реєстрацію, випадки зміни власника, а також передачі майна, і, серед іншого, на списання та заморожування активів", - йдеться в заяві Держради.

За словами урядовців, знажобиться близько трьох років на створення єдиного національного реєстру майна і близько чотирьох років, щоб запустити платформу з контролю за цим реєстром, яка сприятиме проведенню податкових і фінансових реформ у країні.

Галузеві експерти кажуть, що нові правила виведуть корумпованих чиновників на чисту воду, змусивши їх повідомити про незаконно придбане майно. Разом з тим, експерти зазначають, що нові правила оприлюднили пізніше, ніж очікувалося, що відображає серйозний опір з боку місцевих органів влади та інших інсайдерів.

Незважаючи на те, що в КНР вже діє система збору владою інформації про власність громадян, фахівці кажуть, що вона не консолідована і не всеосяжна, що робить її недостатньо ефективною, щоби контролювати ринок нерухомості.

Сі Цзіньпін, який очолив КНР наприкінці 2012 року, зробив боротьбу з корупцією одним зі своїх головних пріоритетів. Її метою стало викорінення хабарництва серед офіційних осіб і підвищення авторитету владної Комуністичної партії серед населення. Зараз у Китаї під слідством перебувають десятки чиновників високого рангу і топ-менеджерів державних компаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram