ГоловнаСвіт

ООН дала Іраку відстрочку на виплату репарацій Кувейту

Багдад із 1991 року виплатив 100 державам близько $52,4 млрд компенсацій

ООН дала Іраку відстрочку на виплату репарацій Кувейту
Ирак
Фото: EPA/UPG

Фонд ООН з компенсації війни в Перській затоці погодився надати Іраку відстрочку на виплату останньої частини репарацій у розмірі $4,6 млрд за окупацію Кувейту армією Саддама Хусейна 1990 року.

Як повідомляє агентство Рейтер з посиланням на джерело в ООН, в організації погодилися дати Багдаду відстрочку через бюджетні труднощі, яких зазнає Ірак у зв'язку з падінням світових цін на нафту, а також через широкомасштабний наступу по країні бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава".

Отже, ООН надала Іраку відстрочку на виплату $4,6 млрд репарацій на один рік - до 1 січня 2016 року.

Очікують, що в п'ятницю в Женеві сторони проведуть переговори, щоб остаточно врегулювати деталі угоди.

Раніше в четвер іракське державне агентство KUNA повідомило, що влада Кувейту погодилася надати Іраку відстрочку для виплати репарацій.

Напад Іраку на Кувейт відбувся 2 серпня 1990 року. Кувейт окупували за один день. У відповідь на агресію Іраку 17 січня 1991 року США розпочали операцію "Буря в пустелі" згідно з резолюцією номер 678 Радбезу ООН від 29 листопада 1990 року, щоб припинити окупацію Кувейту. Операція тривала 41 день. Уранці 28 лютого 1991 року за ініціативою США військові дії припинилися, 6 березня було укладено перемир'я.

Ірак здійснює виплати через Фонд ООН з компенсації війни в Перській затоці, створений 1991 року як орган, підзвітний Радбезу ООН.

Дотепер урядам, компаніям і приватним особам близько 100 держав виплачено близько $52,4 млрд, що задовольняють понад мільйон претензій, у вигляді компенсації за вторгнення Іраку. Кошти на компенсації надходять від продажу іракської нафти в рамках програми "Нафта в обмін на продовольство".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram