ГоловнаСвіт

У Литві штрафуватимуть за непокору військовим

Литовський парламент затвердив низку поправок, які регулюють використання військовими зброї в мирний час

У Литві штрафуватимуть за непокору військовим
Фото: rus.tvnet.lv

У Литві вирішили ввести штрафи за непокору розпорядженням військовослужбовців.

Парламент Литви ухвалив відповідні поправки до Кодексу про адміністративні правопорушення 18 грудня, повідомляє Delfi.lt.

Відповідно до поправок, за "умисне невиконання законних розпоряджень військовослужбовця у форменому одязі, а також інше перешкоджання військовослужбовцю у форменому одязі реалізувати передбачені для нього законом права" стягуватимуть штрафи в розмірі € 57-144. Для посадових осіб штрафи будуть вищими - від € 144 до € 289.

Такі правила набудуть чинності з 2015 року. Як зазначає портал, вони пов'язані з раніше прийнятим пакетом поправок, що регламентують використання армії в мирний час.

Зазначені поправки парламент схвалив 16 грудня, зазначає Delfi.lt. Вони регулюють, зокрема, такі питання, як використання військовими зброї під час операцій у мирний час. Згідно з поправками, в таких ситуаціях може застосовуватися тільки особиста зброя з метою самооборони, винятки можливі, якщо йдеться про охорону території країни і боротьбу з тероризмом.

За інформацією міністерства оборони республіки, поправки "створять правові передумови для реакції з використанням військової сили на збройні інциденти на суші, а також на порушення повітряного і морського простору Литви, які становлять загрозу національній безпеці".

Нагадаємо, 8 грудня Литва перевела сили швидкого реагування в підвищену бойову готовність через підвищену активність сил Російської Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram