ГоловнаСвіт

Лукашенко висунув вимогу перевести розрахунки з Росією в долари і євро

Лідер Білорусі закликав уряд припинити "молитися на одну Росію"

Лукашенко висунув вимогу перевести розрахунки з Росією в долари і євро
Лукашенко

Президент Білорусі Олександр Лукашенко висунув вимогу уряду країни перевести розрахунки з Росією в долари і євро.

Про це повідомляє ТАСС.

За його словами, таких заходів слід було вжити давно. "Поставлено завдання торгувати не за рублі з Росією, а за долари, як ми платимо за енергоносії", - наголосив Лукашенко.

15 грудня білоруський лідер поставив перед урядом завдання знайти нові ринки збуту білоруської продукції "за всяку ціну".

"Ми не можемо весь час молитися на одну Росію, хоч це і братська нам країна. Тому що бачите, один цей ринок обвалився - і ми слідом полетіли", - заявив Лукашенко, зазначивши, що сьогодні на російському ринку продається тільки 40-45% продукції замість 85%, як було раніше.

На початку грудня президент Білорусі звинуватив Росію в порушенні норм Митного союзу у зв'язку із запровадженням Москвою заборони на постачання продовольства з низки підприємств республіки.

24 листопада Россільгоспнагляд обмежив ввезення продукції десятка білоруських підприємств, а з 26-го - ще восьми. Відомство стверджує, що білоруські продукти не відповідають нормам і вимогам законодавства Росії і Митного союзу. Россільгоспнагляд також попросив Білорусь скасувати всі дозволи на транзит через її територію товарів для Казахстану і третіх країн, якщо маршрут прямування цих товарів проходить через Росію. Так у Москві мають намір ліквідувати канал постачання продовольства з країн, які потрапили під запроваджене в серпні російське ембарго (ЄС, США, Норвегія, Австралія та Канада). Приводом для цього стали виявлені Россільгоспнаглядом випадки, коли цю продукцію ввозили для транзиту, а в підсумку реалізовували на території РФ.

8 грудня Білорусь відновила роботу митниць на кордоні з Росією вперше після створення Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram