ГоловнаСвіт

Налагодити відносини США та Куби допоміг Папа Римський

Ватикан був єдиним іноземним представником на двосторонніх переговорах, повідомили в адміністрації Обами

Налагодити відносини США та Куби допоміг Папа Римський
Папа Римский Франциск
Фото: EPA/UPG

Ватикан і Канада посприяли відновленню відносин між Кубою і Вашингтоном, а важливу роль відіграли Ватикан і особисто Папа Римський Франциск.

Про це повідомив високий представник адміністрації США, інформує УНІАН.

За даними представника адміністрації, початок переговорів між США і Кубою ініціював американський президент Барак Обама навесні 2013 року.

За його словами, важливу роль відіграли Ватикан і особисто Папа Римський Франциск, який влітку написав листи лідерам обох країн.

"Ватикан був єдиним іноземним представником на двосторонніх переговорах (між США і Кубою): Канада надавала місце для проведення засідань, але не брала участь у них, представники Ватикану були на обох зустрічах", - повідомив представник адміністрації, підкресливши, що фінальна частина переговорів проходила у Ватикані.

Глави США і Куби Барак Обама і Рауль Кастро подякували Папі Римському Франциску, а також владі Канади за сприяння поліпшенню відносин між державами.

Нагадаємо, 17 грудня адміністрація США оголосила історичну ініціативу поліпшення відносин з Кубою, яка включатиме відновлення дипвідносин, розірваних 1961 року, зростання інвестицій і торгівлі, подальше зняття обмежень на поїздки.

Дипломатичні відносини США та Куби розірвали через здійснену владою острова на чолі з Фіделем Кастро націоналізацію цукрових плантацій і конфіскацію американської власності, зокрема нафтових заводів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram