ГоловнаСвіт

Обама оголосив про нормалізацію відносин з Кубою

"Це найзначніша зміна нашої політики більш ніж за 50 років"

Обама оголосив про нормалізацію відносин з Кубою
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама офіційно оголосив у середу про нормалізацію відносин з Кубою.

"Це найзначніша зміна нашої політики більш ніж за 50 років. Ми покінчимо із застарілим підходом, який протягом десятиліть не допомагав нам просувати свої інтереси. Замість цього ми почнемо нормалізувати відносини між нашими країнами", - сказав Обама.

Як йдеться у заяві Білого дому, десятиліття ізоляції Куби з боку США не дали можливості домогтися появи демократичної, процвітаючої, стабільної Куби.

"Ми не можемо робити все те ж саме і чекати інших результатів. Якщо ми намагаємося підштовхнути Кубу до колапсу, це не в інтересах Америки і кубинського народу", - заявили у Білому домі.

Однак про зняття санкцій проти Куби поки що не йдеться, оскільки санкції вводилися конгресом, і щоб їх зняти, потрібна також його згода.

Раніше в середу стало відомо, що кубинський уряд звільнив американського в'язня Алана Гросса, засудженого за шпигунство. Звільнення Гросса - частина операції з обміну ув'язненими між Кубою і США. Крім нього, кубинська влада відпустила на волю американського агента, який перебував в ув'язненні протягом більш ніж 20 років. У свою чергу влада США звільнила трьох кубинських розвідників, засуджених за шпигунство в 2001 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram