ГоловнаСвіт

США мають намір відновити дипвідносини з Кубою, - ЗМІ

Відносини між Вашингтоном і Гаваною було заморожено невдовзі після Кубинської революції 1959 року

США мають намір відновити дипвідносини з Кубою, - ЗМІ

США мають намір відкрити посольство на Кубі в рамках плану з відновлення переговорів, спрямованих на нормалізацію відносин між двома державами.

Про це повідомляє агентство Associated Press з посиланням на американських чиновників.

Так, за словами сенатора-республіканця Марко Рубіо, який є одним з вірогідних кандидатів від своєї партії на виборах президента США в 2016 році, Вашингтон і Гавана прагнуть до відновлення банківських і торговельних зв'язків.

Крім того, за даними агентства, президент США Барак Обама має оголосити про зміни політики Білого дому щодо Куби о 19:00 за Києвом у середу. На цей же час заплановано виступ кубинського президента Рауля Кастро.

Раніше в середу також стало відомо, що кубинський уряд з гуманітарних міркувань звільнив американського в'язня Алана Гросса, засудженого за шпигунство, повідомляє агентство Рейтер з посиланням на американського чиновника.

Як передає СNN, звільнення Гросса - частина операції з обміну ув'язненими між Кубою і США. Крім нього, кубинська влада відпустила на свободу американського агента, який перебував в ув'язненні протягом більш ніж 20 років. У свою чергу влада США звільнили трьох кубинських розвідників, засуджених за шпигунство в 2001 році.

Співробітник американської компанії Development Alternatives Inc. Алан Гросс у 2009 році виконував на Кубі замовлення Агентства з міжнародного розвитку. Він ввіз на територію країни супутникове обладнання, щоб забезпечити доступ в інтернет для єврейської громади на Кубі. Гросса звинуватили в шпигунстві і засудили до 15 років позбавлення волі.

Відносини між двома країнами було заморожено невдовзі після Кубинської революції 1959 року, коли до влади прийшов Фідель Кастро.

США підтримують економічні санкції щодо Куби вже понад півстоліття.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram