ГоловнаСвіт

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити ще €1,86 млрд екс-власникам ЮКОСу

Росія сподівалася оскаржити попередню постанову суду

ЄСПЛ зобов'язав Росію виплатити ще €1,86 млрд екс-власникам ЮКОСу
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Колегія Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) відхилила скаргу міністерства юстиції Росії про перегляд постанови у справі ЮКОСу про виплату колишнім акціонерам компанії €1,86 млрд.

Про це йдеться в комюніке суду, повідомляє РИА Новости.

Міністерство юстиції РФ 29 жовтня 2014 року скерувало в ЄСПЛ клопотання про передачу на розгляд Великої палати Європейського суду і перегляд раніше винесеної нижчою інстанцією ЄСПЛ постанови у справі ВАТ "НК ЮКОС" проти Росії". Мін'юст РФ наполягав на тому, що правова позиція РФ нібито демонструє необґрунтованість висновків, зроблених його першою інстанцією в постанові від 31 липня 2014 року.

"ЮКОС" вимагав стягнути близько $98 млрд заподіяного збитку. 2011 року Страсбурзький суд за скаргою екс-акціонерів визнав Росію винуватою в порушенні низки статей Європейської конвенції з прав людини.

ЄСПЛ тоді вважав, що процеси були несправедливими, але не побачив у цьому політичного підґрунтя. Три роки тому суд відклав питання про суму збитку ЮКОСу, а в липні цього року озвучив розмір компенсації - 1,86 мільярда євро.

Нагадаємо, в липні Росія програла судовий процес у Гаазі, ініційований екс-акціонерами ЮКОСу, в результаті чого її зобов'язали виплатити $50 млрд. Позов подала Group Menatep Limited, яка представляє інтереси колишніх акціонерів ЮКОСу Леоніда Невзліна, Володимира Дубова й інших, окрім Михайла Ходорковського.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram