ГоловнаСвіт

Медведєв передрік Україні в Євросоюзі долю "бідної Лізи"

Російський прем'єр оголосив про початок нової прагматичної політики щодо України

Медведєв передрік Україні в Євросоюзі долю "бідної Лізи"
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв написав статтю про економічні перспективи України в Європі, суть якої зводиться до того, що без РФ їй не світить нічого доброго.

Текст Медведєва опубліковано в номері "Независимой газеты" за 15 грудня. Російський прем'єр повідомляє читачів про те, що багато країн світу сьогодні мають труднощі, але в Україні вони - найбільші. "Мабуть, нашим сусідам доведеться пережити "другі 90-ті". І, на жаль, проблема дефолту, а ширше - свіжа загроза соціально-економічного колапсу України - не вигадки "кремлівських" чи будь-яких інших політтехнологів", - пише Медведєв, нагадуючи, що тільки Росії та її компаніям Україна заборгувала близько 33 мільярдів доларів.

На його думку, проблеми України почалися тоді, коли вона взяла курс на зменшення залежності від РФ. "Тоді політика взяла гору над економікою. Великі проекти, зокрема економічні, почали розглядати через призму можливої зміни балансу політичних сил у світі. Після 2009 через формат "Східного партнерства" Україні і низці інших країн, по суті, нав'язувалася ідея скорочення співробітництва з нашою країною", - вважає російський прем'єр.

Медведєв стверджує, що зараз Україна живе під диктовку Європейського Союзу, виконуючи всі вимоги Брюсселя. "З погляду економічної співпраці ставлення ЄС до України більше схоже на неоколоніалізм. Під виглядом "по-європейськи чесної" конкуренції протискають однобокі переваги для європейських і тісно пов'язаних з ними українських компаній. Україна потрібна Європейському Союзу насамперед як джерело деяких видів сировини. І, безумовно, як ринок збуту для європейських компаній", - написав він.

Він упевнений, що асоціація з ЄС поховає значну частину українських підприємств і значно підвищить ціни на внутрішньому ринку України. Ніхто, вважає Медведєв, не компенсує це Україні.

"Ніхто не знемагає від бажання давати Україні гроші навіть на невідкладні потреби. Європа щонайбільше може виділити кредит на покриття боргу, який ось-ось загрожує дефолтом. Економіка Європи сама насилу вибирається з кризи. І Брюссель не допомагатиме Україні так само, як він не допомагав під час кризи 2008 року Греції, Іспанії, Ірландії... Тоді йшлося про членів ЄС, а тепер усього лише про країну, яку ніхто в Євросоюз приймати не збирається", - заявив прем'єр РФ.

"ЄС не поспішає запрошувати Україну до столу європейських держав як рівноправного партнера. І не ставить навіть приставний стільчик, а цілеспрямовано тримає її на правах "бідної Лізи": побачення, які ніколи не закінчаться весіллям", - заявив він. (Повість Миколи Карамзіна "Бідна Ліза" розповідає про сільську дівчину, яку спокусив і покинув дворянин, після чого вона наклала на себе руки).

Свою статтю Медведєв закінчив пасажем про те, що Україна і Росія були тісно пов'язані із часів Переяславської ради, але тепер, коли Україна зібралася в ЄС, ці відносини будуть іншими. "Ми в Росії поважали і поважаємо Україну як суверенну державу, - це визнання її права на зроблений вибір. Але Україні необхідно пам'ятати, що будь-який вибір - це передусім велика відповідальність. У ситому європейському майбутньому треба багато працювати, а не "стрибати". Хочете жити "як у Європі" - навчіться оплачувати рахунки. Для початку - російські", - заявив він.

"Наші країни - сусіди і не можуть не співпрацювати. Просто тепер це співробітництво буде виключно, можна сказати, "європейським", раціональним і прагматичним", - підсумував Медведєв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram