ГоловнаСвіт

Екзит-поли на виборах в Японії показали перемогу правлячої партії

Явка на вибори в парламент Японії була найнижчою з 1947 року

Екзит-поли на виборах в Японії показали перемогу правлячої партії
Синдзо Абэ красными розами отмечает имена кандидатов, прошедших в парламент
Фото: EPA/UPG

Правляча Ліберально-демократична партія Японії перемагає виборах, які завершилися в неділю, в нижню палату японського парламентуа. Партія отримала близько двох третин депутатських портфелів - від 275 до 318.

Такі дані наводить телекомпанія NHK за результатами екзит-полів.

При об'єднанні зі своїм традиційним партнером по коаліції - партією Комейто - коаліція отримає до 317 депутатських мандатів.

У свою чергу, телеканал TBS з посиланням на дані exit-polls повідомляє, що правляча партія під керівництвом прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе разом з партією Комейто, що отримала 28 місць, можуть отримати до 328 депутатських мандатів.

Голосування почалося в неділю о 7:00 за місцевим часом на 48 тисячах виборчих дільницях. Явка виборців на вибори в нижню палату парламенту Японії склала 52,7% і стала найнижчою за всю історію виборів з 1947 року, повідомило агентство "Кіодо", узагальнивши дані місцевих виборчкомів. Голосування завершилося о 20:00 за місцевим часом (13:00 за Києвом). Таким чином, явка виявилася нижче за аналогічний показник минулих виборів у 2012 році на 6 процентні пункти. Тоді явка становила 59,32%.

На 475 місць претендує 1191 кандидат. Лідер партії, яка перемогла на виборах, стає прем'єр-міністром країни.

Рішення про розпуск палати представників прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе прийняв для того, щоб на виборах отримати мандат довіри на проведення своєї економічної та фінансової політики. Приводом до такого рішення послужили дані про економічний спад два квартали поспіль після підвищення споживчого податку з 5% до 8%. Це змусило прем'єра відмовитися від планів провести чергове підвищення податку до 10% у жовтні майбутнього року, як це планувалося раніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram