ГоловнаСвіт

Більшість американців схвалили застосування тортур ЦРУ

Дік Чейні виправдав застосування жорстких методів допиту

Більшість американців схвалили застосування тортур ЦРУ
ЦРУ

Близько 47% американців схвалюють тортури ЦРУ до людей, підозрюваних у тероризмі.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Rasmussen Reports, інформує сайт компанії.

Громадяни США, які підтримали методи допитів ЦРУ, вважають, що тортури допомагають отримати владі США цінну інформацію, необхідну для боротьби з екстремістами.

Ще 33% населення США такі методи не схвалили, а 20% респондентів не змогли визначитися зі своєю позицією.

В опитуванні, проведеному 9-10 грудня, брали участь близько тисячі осіб.

9 грудня в США оприлюднили частину секретної доповіді про жорсткі методи допиту, які застосовувало ЦРУ до підозрюваних у тероризмі після терактів 11 вересня 2001 року. Президент Барак Обама обіцяв, що під час допитів більше не катуватимуть. Республіканці, навпаки, схвалили застосування тортур.

Колишній віце-президент США Дік Чейні теж підтримав застосування тортур. Він назвав оприлюднену в Конгресі доповідь про методи допиту ЦРУ "повною хрінню" (full of crap), повідомляє Fox News. На думку політика, застосування тортур водою, зокрема імітації утоплення, до ув'язнених виправдане і дало належні результати.

"На що ви готові піти, щоб отримати інформацію, необхідну для запобігання нападам на США?" - зазначив Чейні. Він також уточнив, що екс-президент США Джордж Буш-молодший знав про методи, використовувані ЦРУ. "Я думаю, він знав усе, що він хотів знати і що йому потрібно було знати", - сказав Чейні.

Крім того, використання тортур підтримала і лідерка французької партії "Національний фронт" Марін Ле Пен. "Коли цокає бомба - тік-так, тік-так, тік-так - і вона вибухне через годину або дві, а жертвами вибуху можуть стати 200 або 300 осіб, необхідно розговорити людину", - зазначила Ле Пен. Журналіст попросив лідерку "Національного фронту" уточнити, чи припускає вона при цьому тортури, на що політик відповіла, що підійдуть будь-які методи.

Натомість Німеччина і Великобританія засудили застосування тортур у ЦРУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram