ГоловнаСвіт

У Гонконгу повністю розібрали табір демонстрантів

Лідери руху Occupy Central мають намір розглянути інші форми громадянської непокори

У Гонконгу повністю розібрали табір демонстрантів
архив
Фото: EPA/UPG

Поліція Гонконгу у четвер повністю ліквідувала табір протестного руху Occupy Central, активісти якого два з половиною місяці протестували проти контролю Пекіна над майбутніми виборами місцевих органів влади.

Про це повідомляє агентство Associated Press.

За даними агентства, більшість демонстрантів покинули місце проведення акції, проте кілька десятків студентів і старших людей залишилися сидіти на вулиці на знак протесту проти дій поліції.

Як уточнює агентство Рейтер, під час ліквідації табору протестувальників заарештували кількох активістів. Серед заарештованих опинилися Мартін Лі (Martin Lee), один із засновників опозиційної Демократичної партії Гонконгу, лідер студентів Натан Ло (Nathan Law), медіамагнат Джиммі Лай (Jimmy Lai) і законодавці.

Незадовго до арешту Джиммі Лай в коментарі CNN сказав, що 75-денного протесту недостатньо для того, щоб вимоги активістів Occupy Central виконали. "Ми не настільки наївні. Ми знаємо, що до перемоги у війні будуть безліч битв".

Лідери протестувальників у Гонконзі також заявили, що мають намір розглянути інші форми громадянської непокори і не мають наміру йти на поступки уряду.

"Блокування уряду може бути навіть потужнішим засобом, ніж блокування доріг, - сказав Бенні Тай, один із лідерів протестного руху. - Відмова платити податки, затримувати орендні платежі, гальмувати ухвалення рішень в Законодавчій раді Гонконгу, поряд з іншими діями щодо відмови від співпраці, могли б доставити уряду багато клопоту".

Студенти та активісти руху Occupy Central вимагають провести у 2017 році в Гонконгу прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, яку раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців. У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року має спочатку перевірити і схвалити урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав таким, що не мають чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram