ГоловнаСвіт

У Стокгольмі вручили Нобелівські премії лауреатам 2014 року

Лауреати отримали медалі, грамоти та 10 млн шведських крон

У Стокгольмі вручили Нобелівські премії лауреатам 2014 року
Фото: dailycomedy.com

Церемонія вручення Нобелівської премії лауреатам 2014 року відбулася сьогодні в столиці Швеції - Стокгольмі. Як повідомляє оргкомітет премії, лауреати виступили зі своїми "меморіальними лекціями", після чого король Швеції вручив кожному з них диплом і медаль. 

У галузі фізики премії удостоєні японські дослідники Хіросі Амано, Ісаму Акасака і Судзі Накамуре. Лауреатами з медицини та фізіології стали американець Джон О'Кіф і дослідники з Норвегії. Премію в галузі хімії отримали американські вчені Ерік Бетціг і Вільям Монер, а також німець Стефан Хелл.

Раніше в середу Нобелівську премію миру було вручено в Осло (Норвегія) сімнадцятирічній Малалі Юзафай - пакистанській активістці і борцю за права дітей. Цю високу нагороду також отримав 60-річний індійський активіст і лікар Кайлаш Сатьярті, який боровся 35 років за звільнення дітей від рабської праці.

Церемонії за традицією відбуваються в день смерті засновника нагороди шведського промисловця і винахідника динаміту Альфреда Нобеля, який помер 10 грудня 1896 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram