ГоловнаСвіт

Країни Перської затоки створять спільні ВМС і поліцію

Катар відмовився підтримувати заборонений єгипетський рух "Брати-мусульмани"

Країни Перської затоки створять спільні ВМС і поліцію
Встреча Совета сотрудничества арабских государств Персидского залива в Дохе
Фото: EPA/UPG

Учасники саміту Ради співробітництва арабських держав Перської затоки (Бахрейн, Катар, Кувейт, ОАЕ, Оман і Саудівська Аравія) домовилися про створення спільних військово-морських сил і поліції, що працює за принципом Інтерполу.

Про це повідомляє euronews

Передбачається, що метою нових спільних служб безпеки стане боротьба з тероризмом, відмиванням грошей, наркоторгівлею та кіберзлочинністю в регіоні.

Крім того, на саміті, що проводили у Досі, прозвучала важлива заява: Катар, який раніше підтримував єгипетський ісламістський рух "Брати-мусульмани", тепер готовий підтримати нинішню владу Каїра.

На думку політичного аналітика Абулваххаба Бадрахана, це закономірно: "Катар завжди підтримуватиме політичні ісламістські рухи, це частина його політики. Але для цього він має бути переконаним, що діяльність таких рухів не призводить до втручання у внутрішні справи країн Перської затоки і не ставить під загрозу безпеку в регіоні".

Місяць тому саміт у Досі опинився під загрозою зриву. Тоді Саудівська Аравія, Бахрейн і ОАЕ відкликали з Катару своїх послів. Конфлікт викликала фінансова і політична підтримка, яку катарська влада надавала "Братам-мусульманам". Цю організацію Саудівська Аравія вважає терористичною.

Нагадаємо, у вересні 2013 року єгипетський суд заборонив "Братам-мусульманам", найстарішому і найвпливовішому ісламістському угрупованню Єгипту, здійснювати будь-яку діяльність і наказав вилучити всі засоби і власність організації. Заборона торкнулася також діяльності всіх заснованих і підконтрольних цій ісламістській організації фондів і різних структур. Питання про заборону організації постало після того, як її члени активно виступали за повернення влади поваленому в липні того ж року президенту Мухаммеду Мурсі.

Рух "Брати-мусульмани" засновано у 1928 році і офіційно розпущено військовим керівництвом Єгипту у 1954 році. Тим не менш, організація, незважаючи на численні зміни форми і статусу, як і раніше існує. У березні 2013 року ісламістський рух офіційно зареєстровано як неурядову організацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram