ГоловнаСвіт

ЄС розслідує активність ВПС РФ у своєму повітряному просторі

Єврокомісія остерігається за цивільну авіацію в європейському небі

ЄС розслідує активність ВПС РФ у своєму повітряному просторі

За дорученням Єврокомісії Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) почало розслідування випадків небезпечного зближення російських військових літаків і європейських лайнерів цивільної авіації, які відбувалися протягом останніх місяців.

"Ці інциденти траплялися над морем на кордонах Європейського Союзу", - цитує агентство AFP повідомлення EASA, опубліковане в понеділок, 8 грудня.

Про випадки наближення військових літаків до цивільних лайнерів повідомляли різні країни-члени ЄС. Установити з цими літаками радіоконтакт було неможливо, наголошено в повідомленні. Такі випадки становлять потенційну загрозу для цивільної авіації. Інших деталей EASA поки що не повідомляє, пише агентство Рейтер.

Очікують, що в березні 2015 року EASA надасть свої рекомендації Єврокомісії, як можна мінімізувати потенційні ризики для цивільної авіації. Представник агентства не повідомив, скільки саме інцидентів будуть розслідувати, зазначає AFP.

Норвезькі військові на початку грудня опублікували відео, на якому зафіксовано небезпечне зближення між російським і норвезьким винищувачами. "Це дуже серйозна проблема, - зазначив директор EASA Патрік Кі. - Ми проведемо консультації з усіма важливими цивільними і військовими структурами, щоб зібрати необхідну інформацію, яка дозволить завершити наш аналіз".

НАТО минулого місяця повідомило про помітне зростання активності російських військових літаків поблизу кордонів ЄС. Цього року Альянс більш ніж 400 разів піднімав у повітря свої літаки, реагуючи на російські маневри в міжнародному європейському повітряному просторі. Як заявив генсек НАТО Єнс Столтенберг, це означає збільшення випадків "повітряної тривоги" на 50% порівняно з попереднім роком.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram