ГоловнаСвіт

Путін викинув з послання до правозахисників жорсткий абзац про Україну

Колишній радник Кремля прогнозує падіння рейтингу Путіна

Путін викинув з послання до правозахисників жорсткий абзац про Україну
Путин
Фото: EPA/UPG

З послання президента РФ Володимира Путіна федеральним і регіональним омбудсменам від 5 грудня видалили абзац про "масове знищення власних громадян України".

Про це повідомляє журнал TIME.

Видання, у розпорядженні якого опинилася чернетка промови Путіна, повідомляє, що російський лідер, імовірно, вирішив відмовитися від критики української влади, щоби сприяти укладенню мирної угоди між Москвою і Києвом.

Спочатку до послання включили абзац, в якому владу України звинувачують "у масовому знищенні власних громадян" під час бойових дій на сході України.

"Ні міжнародні акти, ні структури, призначені для захисту прав людини, не змогли зупинити масове знищення українською владою своїх власних громадян. Незважаючи на те, що міжнародні спостерігачі присутні в Україні, люди не в змозі припинити порушення їх основного права, права на життя", - йшлося у вирізаному абзаці президентської промови.

Однак в остаточному варіанті промови Україна не згадувалася зовсім.

Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков відмовився коментувати, чому президент викинув цей абзац зі свого виступу. Відповідаючи на запитання журналу про те, чи свідчить це про зрушення позиції Путіна щодо України, Пєсков сказав: "Ні, абсолютно ні".

Однак Гліб Павловський, колишній радник Кремля і політичний консультант, заявив, що редагування послання Путіна свідчить про зміну позиції Москви. "Поворот щодо питання України зрозумілий, навіть очевидний. Тепер Путін хоче посилити повідомлення приязності, і Кремль намагається різними способами зменшити жар з українського питання", - сказав він.

За словами Павловського, про зміну риторики Москви свідчить також той факт, що російські державні телеканали поступово перестають називати український уряд "фашистським", а 6 грудня глава МЗС РФ Сергій Лавров назвав контрольовані сепаратистами території Донбасу "точками кипіння" на тілі країни, які повинні зажити. "Тепер Москва намагається дистанціюватися від сепаратистів", - зазначив він.

На думку Павловського, зміна позиції Москви щодо Україні в майбутньому може вдарити по рейтингу Путіна, якого, згідно з останніми опитуваннями, більшість росіян хочуть бачити на четвертому терміні.

Крім того, зазначає TIME, позиція Росії щодо українського конфлікту значно пом'якшилася напередодні нового раунду переговорів у Мінську щодо врегулювання ситуації на Донбасі, запланованого пізніше цього тижня. У журналі вважають, що Путін зайняв більш примирливу позицію, оскільки Росія стикається з величезним політичним і економічним тиском з боку Заходу через підтримку, яку вона надає сепаратистам на Донбасі. Також про пом'якшення позиції Путіна може свідчити той факт, що, коли президент Франції Франсуа Олланд прибув з несподіваним візитом до Москви, російський президент зустрів його в аеропорту "Внуково" замість того, щоб дочекатися французького лідера в Кремлі, як того вимагає дипломатичний протокол. На зустрічі Путін заявив, що Росія підтримує територіальну цілісність України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram