ГоловнаСвіт

США з п'ятої спроби запустили багаторазовий космічний корабель Orion

Організація першого тестового польоту корабля обійшлася США в $370 млн

США з п'ятої спроби запустили багаторазовий космічний корабель Orion
Запуск космического корабля Orion
Фото: Twitter

Ракета-носій Delta IV з багаторазовим космічним кораблем Orion стартувала 5 грудня 2014 року з космодрому на мисі Канаверал у Флориді.

Про це у Twitter повідомляє НАСА.

Основною метою польоту є тестування систем корабля Orion, який опиниться в екстремальних умовах. Апарат побуває на високій орбіті - приблизно 5,8 тис. км, що понад у 14 разів вище, ніж МКС, де перетне радіаційний пояс Землі. У щільні шари атмосфери Orion, як очікують, увійде зі швидкістю до 32 тис. км на годину. Капсула корабля при цьому розігріється до 2,2 тис. градусів Цельсія.

Спочатку старт корабля призначили на 7:05 4 грудня 2014 року за часом Східного узбережжя США (14:05 за Києвом), однак не раз переносили протягом стартового вікна, що зачиняється о 09:44 (16:44 за Києвом). Серед причин перенесення НАСА називало судна, що пропливають поруч зі стартовим майданчиком, високу швидкість вітру (удвічі перевищує максимально допустиму для запуску), перевищення температури в двигунах центральної ступеня ракети-носія (згодом з'ясували, що з агрегатами все гаразд) і проблеми з паливним клапаном.

Сам корабель американці планують використовувати для польотів на Марс: 2021 року НАСА збирається за участю Orion відправити своїх астронавтів до Червоної планети.

Дизайном корабель Orion нагадує апарати Mercury і Apollo, які США використовували до 1970-х. Загальна маса Orion перевищує 20 тонн, а його вантажний модуль має конусоподібну форму заввишки понад три метри з діаметром основи близько п'яти метрів. Orion здатен транспортувати до шести астронавтів. Об'єм його житлового простору дорівнює приблизно 9 кубічних метрів.

Корабель спроектував і побудував американський аерокосмічний (і оборонний) гігант Lockheed Martin за участю фахівців ЄКА (Європейського космічного агентства). Європейці для цього надали американській стороні космічну вантажівку ATV (Automated Transfer Vehicle), що зазнала суттєвої модернізації. Організація першого тестового польоту корабля обійшлася США в $370 млн.

Ракета-носій важкого класу Delta IV створена компанією ULA (United Launch Alliance) виключно з компонентів, розроблених і зроблених у США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram