ГоловнаСвіт

Лідери Occupy Central закликали протестувальників розійтися

Лідери демонстрантів мають намір здатися поліції

Лідери Occupy Central закликали протестувальників розійтися
Бенни Тай
Фото: EPA/UPG

Лідери протестного руху Occupy Central у Гонконгу у вівторок, 2 грудня, закликали демонстрантів звільнити заблоковані ділянки вулиць через загрозу насильства з боку поліції.

Як повідомляє агентство Рейтер, з відповідною заявою виступив один з організаторів антиурядових демонстрацій, професор Університету Гонконгу Бенні Тай, а також його соратники - професор соціології в Китайському університеті Чан Кінмен (Chan Kin-man) і преподобний Чу Юмін (Chu Yiu-ming).

"Офіцери поліції на передовій, схоже, неконтрольовані", - сказав Бенні Тай, додавши, що в результаті дій правоохоронців хтось може серйозно постраждати.

"Ми поважаємо рішучість студентів і громадян боротися за демократію, але ми обурені байдужістю уряду. Уряд, який використовує поліцейські кийки, щоб зберегти свій авторитет, - це уряд, який поза за межами розуму. Заради безпеки руху Occupy Central ми закликаємо студентів розійтися", - цитує слова Бенні Тая euronews.

Окрім того, лідери протестувальників повідомили про намір 3 грудня добровільно з'явитися в поліцію і відповісти за наслідки масштабної кампанії громадянської непокори.

Напередодні поліція жорстоко розігнала маніфестантів, які намагалися прорватися на територію урядового комплексу, і затримала більш ніж 40 із них.

У Гонконгу з вересня тривають антиурядові демонстрації. Студенти й активісти Occupy Central вимагають провести 2017 року в Гонконгу прямі вільні вибори голови місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців. У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всі кандидати на виборах 2017 року спочатку перевірить і схвалить урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії.

Нагадаємо, напередодні Китай відмовився пускати британських парламентаріїв у Гонконг.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram