ГоловнаСвіт

Росія організувала протести проти урядів Болгарії та Румунії, - ЗМІ

У причетності до фінансування протестів підозрюють "Газпром"

Росія організувала протести проти урядів Болгарії та Румунії, - ЗМІ
архив
Фото: rian.ru

У Болгарії протести проти сланцевих проектів Chevron і антиурядові демонстарціі, які призвели до відставки владного кабінету навесні 2013 року, організували і оплатили проросійські сили.

Про це заявив колишній міністр внутрішніх справ Болгарії Цветан Цветанов в інтерв'ю виданню The Financial Times.

За словами колишнього міністра, демонстрації в країні пройшли за сценарієм, розробленим Росією і реалізованим за допомогою болгарських бізнесменів. Його слова підтвердили інші болгарські чиновники.

Протести в країні почалися після підвищення цін на електрику, при цьому найактивніше себе проявляли представники ультраправої партії "Атака". Двоє колишніх радників болгарського уряду заявили, що партія отримувала фінансування через софійське відділення православної культури "Рускій мір".

У Румунії ситуація аналогічна, політики підозрюють причетність Росії до антисланцевих демонстрацій, які призвели до скасування проекту за участю Chevron у 2013 році. Місцеві парламентарі, у тому числі і прем'єр-міністр Румунії, вважають, що протести організувала і профінансувала російська компанія "Газпром".

Влітку 2014 року тодішній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен відкрито заявив, що вважає Росію організатором кампанії проти видобутку сланцевого газу в Європі. У НАТО відмовилися визнати цю заяву офіційною позицією організації і підкреслили, що висловлювання Расмуссена - це його особиста думка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram