ГоловнаСвіт
Спецтема
Запрет пропаганды гомосексуализма

ЗМІ назвали причину посилення позиції Меркель щодо Росії

Канцлер ФРН переконалася, що для Путіна характерне ультраконсервативне мислення

ЗМІ назвали причину посилення позиції Меркель щодо Росії
Фото: EPA/UPG

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель дійшла висновку, що не зможе знайти спільної мови з президентом РФ Володимиром Путіним після того, як він поділився з нею своїми думками про права ЛҐБТ-спільноти.

Як пише The Sunday Times, саме після цього Меркель вирішила змінити тактику щодо Росії.

Джерела британського видання розповіли, що під час однієї з багатьох розмов між лідерами двох країн Путін почав висловлювати Меркель свої погляди на моральний занепад Заходу і сказав, що ніщо так не демонструє "занепад цінностей", як права, якими на Заході наділили гомосексуальних людей. При цьому видання не уточнює, коли саме відбулася така розмова між лідерами двох країн.

Після цього канцлер переконалася, що для російського президента характерне ультраконсервативне мислення, яке поділяє його найближче оточення і яке грунтується на вірі в те, що російська система цінностей перевершує західну і несумісна з нею, сказало The Sunday Times джерело. За його словами, Меркель зрозуміла, що "з Путіним можна мати справу тільки на його власних умовах, що і неприйнятно, і неможливо".

За версією видання, після цього канцлер стала найбільш твердим прихильником нової стратегії стримування Росії і вважає, що Захід "морально готовий" до нової ескалації, яка приведе до посилення санкцій. Тому Меркель зайнята створенням єдиного європейського фронту проти Кремля, зазначає газета.

Джерело видання, знайоме зі стратегією Меркель, підкреслює, що якщо єдине, що Путін розуміє і поважає, це мова сили, то його "потрібно змусити заплатити за те, що він зробив, і ціна має бути високою".

Наприкінці листопада агентство Рейтер написало, що останньою краплею у відносинах Меркель і Путіна могла стати їхня безрезультатна зустріч у Брисбені на полях саміту G20. Тоді канцлер вирішила безпосередньо запитати у російського президента про його плани на Україну та інші колишні республіки СРСР. Як розповіли Рейтер чиновники, знайомі зі змістом розмови, Путін повторював ті ж слова про непричетність до української кризи, що він говорив Меркель впродовж декількох місяців. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков підтвердив, що зустріч Путіна і Меркель тривала близько двох з половиною годин і була, "як завжди, дуже відвертою і конструктивною".

На думку Йорга Форбріга з аналітичного центру "Німецький фонд Маршалла", німецький канцлер залишається єдиним західним лідером, який може очолити переговори Європи з Росією. Як пише The Sunday Times, аналітик зазначив, що у британського прем'єра Девіда Кемерона проблеми на батьківщині з опозицією, американський президент Барак Обама вже готується покинути Білий дім, а французький лідер Франсуа Олланд є найслабкішим президентом в історії країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram