ГоловнаСвіт

Китай відмовився пускати британських парламентарів у Гонконг

Британці хотіли вивчити питання про масові продемократичні виступи активістів руху Occupy Central

Китай відмовився пускати британських парламентарів у Гонконг
архив
Фото: EPA/UPG

Голова комітету закордонних справ при парламенті Великобританії Річард Оттавей (Richard Ottaway) заявив, що Китай відмовив у доступі в Гонконг парламентській групі, яка займається питаннями відносин Лондона з Гонконгом.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Мене поінформували в китайському посольстві, що якщо ми захочемо відвідати Гонконг, нам відмовлять у в'їзді, - повідомив Оттавей. - Ми - комітет обраних членів парламенту від демократичної нації, яка хоче вивчати британську дипломатичну роботу в Гонконзі. Китайський уряд діє у відверто конфронтаційній манері, відмовляючи нам у доступі, щоб ми могли виконувати свою роботу".

Оттава також сказав, що порушить цю проблему в британському парламенті в понеділок.

У повідомленнях британських ЗМІ зазначається, що група членів парламенту Великобританії з 11 осіб мала намір до кінця року відвідати Гонконг для вивчення питання про масові продемократичні виступи активістів руху Occupy Central з вимогами реформування системи виборів адміністрації. Парламентарі також повідомили, що Пекін з самого початку негативно поставився до ідеї вивчення ними цього питання.

Офіційний представник МЗС КНР Хуа Чуньїн (Hua Chunying) сказала, що Пекін несе відповідальність за закордонні справи Гонконгу і має повне право вирішувати, кого пускати на його територію.

Гонконг має статус спеціального адміністративного району, який користується правами автономії. У XIX столітті він став британською колонією, повернувшись під суверенітет Китаю тільки у 1997 році. При цьому пообіцяли, що Гонконг протягом наступних 50 років зберігатиме свої великі комерційні та соціальні свободи в рамках проекту "одна країна, дві системи". Однак Пекін в останні місяці все активніше втручається у справи Гонконгу. Студенти та активісти Occupy Central вимагають провести у 2017 році в Гонконгу прямі вільні вибори глави місцевої адміністрації, якого раніше призначала підконтрольна пекінській владі колегія виборців. У червні протестувальники провели десятиденний онлайн-референдум, в якому взяли участь близько 800 тисяч осіб і який Пекін назвав таким, що не має чинності.

У серпні влада Китаю ухвалила рішення, що всіх кандидатів на виборах 2017 року спочатку має схвалити урядовий комітет. Протестувальники вважають, що це суперечить демократії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram