ГоловнаСвіт

У Москві напророкували падіння економіки України через вихід з СНД

У СНД готові запропонувати Раді різні формати взаємодії для налагодження ефективного діалогу

У Москві напророкували падіння економіки України через вихід з СНД
Валентина Матвиенко
Фото: vesti.kz

Спікер Ради федерації, голова Міжпарламентської Асамблеї (МПА) СНД Валентина Матвієнко вважає, що вихід України з СНД згубно позначиться насамперед на економіці України. 

Про це вона заявила в Санкт-Петербурзі після засідання МПА СНД, коментуючи інформацію про внесення до Верховної Ради законопроекту про вихід України з СНД, передає ТАСС.

"Звичайно, СНД - це добровільне об'єднання держав, і ніхто не може заборонити вихід з нього. Інша справа - правові та гуманітарні наслідки цього кроку", - зазначила Матвієнко. Вона підкреслила, що "Україна пов'язана тисячами ниток з усіма країнами СНД, і співпраця з ними - запорука розвитку її економіки". Вихід з СНД, на її думку, "загрожує негативними наслідками для мільйонів громадян".

"Якщо в Україні продовжить превалювати політиканство над економічними інтересами, то від цього нічого доброго чекати не доводиться", - впевнена Валентина Матвієнко.

"Дуже хочеться вірити і сподіватися, що здоровий глузд і прагматичний підхід все-таки візьмуть гору, - сказала вона. - Будемо сподіватися, що спроби прийняти такий закон не увінчаються успіхом". Вона повідомила, що парламентарії СНД готові запропонувати Верховній Раді різні формати взаємодії для налагодження ефективного діалогу.

У перший день роботи Верховної Ради нового, 8 скликання, 27 листопада, в парламент України було внесено проект постанови про припинення членства та участі України в органах Співдружності Незалежних Держав (СНД). Ініціатором законопроекту стала група депутатів, у тому числі лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко і член президії політради партії, народний депутат Борис Тарасюк.

Кабінет Міністрів України 14 листопада ліквідував посаду уповноваженого з питань співпраці з РФ, СНД, ЄврАзЕс та іншими регіональними об'єднаннями.

Нагадаємо, раніше Президент Петро Порошенко відкликав представника України в СНД Анатолія Дроня. При цьому в Мінську відкликання представника назвали "чисто технічним". "Це чисто технічне рішення. Білорусь, яка головує в СНД, взаємодіє з представництвом України при виконкомі СНД у Мінську", - зазначив прес-секретар МЗС РБ Дмитро Мірончік.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram