ГоловнаСвіт

Саркозі очолив найбільшу опозиційну партію Франції

Колишній глава держави планує повторно балотуватися в президенти Франції

Саркозі очолив найбільшу опозиційну партію Франції
Николя Саркози

Екс-президента Франції Ніколя Саркозі обрано головою правоцентристської партії Франції "Союз за народний рух" (UMP).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У 2004-2007 роках Саркозі вже очолював цю політичну силу.

Пост партійного лідера дозволить Саркозі повторно балотуватися в президенти Франції. Нині ця партія є найбільшою політичною силою, яка опонує нинішньому президентові Франсуа Олланду.

За словами керівника наглядового органу партії Анн Левад, при голосуванні прихильників партії Саркозі отримав 64,5% голосів. Його найближчі переслідувачі - екс-міністр сільського господарства, а нині депутат Національних зборів Бруно Ле Мер - 29,5% голосів, і ще один представник нижньої палати французького парламенту Ерве Марітон - 6% голосів.

Саркозі повернув собі пост, який займав сім років тому. Він залишив керівництво партією після обрання президентом країни в 2007 році. У 2012 році Ніколя Саркозі покинув Єлисейський палац, а партія втратила парламентську більшість.

Після поразки на виборах Саркозі оголосив про те, що йде з політики, але вже через два роки вирішив повернутися. Раніше восени Саркозі заявив про повернення в політику.

"Союз за народний рух" створений в 2002 році як об'єднання французьких партій "правого центру". Союзники згуртувалися навколо чинного президента Жака Ширака. Нова партія стала правлячою, отримавши більшість у Національних зборах відразу ж після президентських виборів 2002 року, які принесли Шираку другий президентський термін. Політичне об'єднання декларує консервативні принципи.

Нинішнього президента Франції Франсуа Олланда було висунуто на вибори 2012 року від Соціалістичної партії Франції (СПФ). На парламентських виборах того ж року СПФ забезпечила собі парламентську більшість, ставши правлячою партією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram