ГоловнаСвіт

У Молдові остаточно зняли з виборів прокремлівську партію

Рішення про виключення партії Усатого з предвиборних перегонів прийняв вищий судовий орган країни

У Молдові остаточно зняли з виборів прокремлівську партію
Архивное фото
Фото: telegraph.co.uk

Вища судова палата Молдови (ВСП) залишила чинним рішення Апеляційної палати Кишинева про виключення з передвиборних перегонів партії Patria, яку очолює прокремлівський політик Ренато Усатий. Про це повідомляє Ліга Новини з посиланням на newsmaker.md.

Рішення остаточне і оскарженню не підлягає. У всіх виборчих бюлетенях навпроти назви Patria буде проставлено штамп "видалена".

ВСП сьогодні на закритому засіданні без участі сторін відхилила апеляцію партії Patria, яка оскаржила рішення Апеляційної палати (АП) Кишинева про анулювання реєстрації партії як конкурента на виборах. Patria визнана порушником пунктів a і b ч. 4 ст.69 Кодексу про вибори. Членам виборчих комісій тепер належить вручну проставити штамп "видалена" більш ніж на 3 млн підготовлених до виборів бюлетенів.

З ім'ям бізнесмена і політика Ренато Усатого пов'язана більшість скандалів виборчої кампанії, яка вже добігає кінця. Його вважають проектом Кремля і звинувачують у зв'язках зі злочинним світом. Рейтингам Усатого це не шкодило: прийшовши в політику цього року, він мав шанси потрапити в парламент.

Нагадаємо, 27 листопада Апеляційна палата Кишинева задовольнила клопотання Центрвиборчкому, який у четвер, 27 листопада, проголосував за зняття партії з виборів. Рішення було винесено на підставі матеріалів, представлених в ЦВК Генеральним інспекторатом поліції. У них йдеться про те, що Patria використовувала для фінансування виборчої кампанії кошти, отримані з-за кордону.

Перший номер списку Patria Ренато Усатий раніше розповсюдив заяву, в якій закликав усіх своїх прибічників прийти і проголосувати за партію незважаючи на рішення про її зняття з виборів. Водночас він не виключає, що виведе своїх прихильників на вулиці після виборів.

Нагадаємо, Молдова 2015 року подасть заявку на вступ до Європейського союзу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram