ГоловнаСвіт

Росію обурили антиросійські бігборди в Чорногорії

У чорногорському МЗС заперечують причетність влади до цього інциденту

Росію обурили антиросійські бігборди в Чорногорії
Черногория
Фото: http://forum.vesveter.ru

Росія виступила проти антиросійських бігбордів, які в листопаді з'явилися в Чорногорії.

Як повідомляє агентство Рейтер, бігборди, підписані якимись "Чорногорськими патріотами", мабуть, натякають на невдоволення частини жителів цієї колишньої югославської республіки спірними і "завислими" російськими інвестиційними проектами та на їхні сподівання на вступ країни в Євросоюз і НАТО.

На одному з таких плакатів розміщено слова письменника і політика Мілована Джиласа (Milovan Djilas): "Росіяни ніколи не були друзями чорногорців, ми завжди були для них розмінною монетою".

Ще один плакат натякає на торішній коментар посла Росії в Сербії Олександра Чепуріна, що порівняв Чорногорію з мавпою через її прагнення вступити в НАТО - "в надії отримати банан". "Краще банан у руці, ніж російський чобіт на шиї", - свідчить напис на бігборді.

У МЗС Чорногорії підтвердили отримання ноти протесту від посольства Росії 19 листопада, незабаром після появи цих щитів. При цьому у відомстві не знають, хто стоїть за появою білбордів. Спочатку на них був логотип НАТО, але згодом він зник. Також представники МЗС заявили, що написи на щитах "абсолютно неприйнятні" і жодним чином не відображають державну політику.

Сербія, від якої Чорногорія відокремилася 2006 року, прагне підтримувати теплі відносини з Росією. На відміну від Чорногорії, вона відмовилася приєднатися до європейських санкцій проти Москви через Україну, хоча також прагне членства в ЄС. 20 листопада ЄС зажадав від Сербії ввести санкції проти Росії, а МЗС РФ порадило Белграду добре подумати перед уведенням обмежувальних заходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram