ГоловнаСвіт

У Латвії запропонували заборонити антифашистські організації

Раніше латвійський парламент запровадив кримінальну відповідальність за прославляння радянської і нацистської окупації

У Латвії запропонували заборонити антифашистські організації
Латвия
Фото: id77.livejournal.com

Депутат Сейму Латвії від націоналістичної партії "Все для Латвії!" Яніс Домбрава запропонував ліквідувати частину антифашистських організацій у країні.

Відповідну заяву він опублікував на своїй сторінці у Twitter.

"Фінансовані Росією антифашистські організації повинні бути закриті. Антифашисти планували переворот у Молдові, українські антифашисти допомогли Росії анексувати Крим", - написав політик.

У травні 2014 року Сейм Латвії схвалив поправки до законодавства, які встановлюють кримінальну відповідальність за прославляння, заперечення, виправдання або навіть сумнів у радянській і нацистській окупації. За це передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років, а також штрафи і примусові роботи. Радянською окупацією в Латвії вважають період із 1940-го по 1991 рік, коли країна входила до складу Радянського Союзу. Також у країні чинний закон, згідно з яким навіть на пам'ятних заходах заборонено використовувати символіку СРСР і Третього рейху.

При цьому щорічно 16 березня в Латвії проходить хода колишніх легіонерів SS і їхніх прихильників. Протягом декількох років влада Риги намагалася забороняти ходу легіонерів, однак організаторам удавалося оскаржити рішення міської адміністрації в суді. 2013-го і 2014 року ці заходи вже не забороняли.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram