ГоловнаСвіт

80% росіян відчули погіршення економічного становища, - опитування

80% росіян відчули погіршення економічного становища, - опитування
архив
Фото: rus.tvnet.lv

Значна частина росіян (80%) відчули зниження рівня життя, зростання цін і загалом погіршення економічного становища Росії.

Про це свідчать результати соціологічного опитування, проведеного аналітичним центром "Левада".

Наголошують, що жителі Росії пов'язали ці чинники з падінням цін на нафту, із санкціями проти Росії, анексією Криму та корупцією.

Згідно з опитуванням, не помітили проблем в економіці Росії лише 14% респондентів. Вагалися з відповіддю 5%.

Основними причинами погіршення економічної ситуації опитані назвали падіння цін на нафту (45%), санкції Заходу проти Росії (33%) і витрати, що з'явилися після насильницької анексії Криму Росією (30%). Ще 26% назвали причинами корупцію в органах державної влади, особливості російської економіки, зокрема технічну відсталість і збереження радянської галузевої структури.

Опитування проводили 14-17 листопада серед 1600 осіб у 134 населених пунктах Росії.

Наприкінці серпня 2014 року мінекономрозвитку представило новий макропрогноз зростання економіки Росії на 2015 рік. Базовий показник, темпи зростання ВВП, знижено удвічі, з 2 до 1% зростання. Цього року ВВП зросте на 0,5%. При цьому в базовому прогнозі відомство залишало ціну на нафту в $100 за барель. Рівень інфляції 2014 року становитиме 7,5%, 2015 року - 6,5%. Курс рубля при цьому в базовому прогнозі на 2015 рік становив 37 руб. Прогноз зростання показника доходів населення знижено з 1,3% до 0,4%.

Голова Комітету громадянських ініціатив (КГІ), екс-міністр фінансів Олексій Кудрін заявив, що цей рік для Росії виявився драматичним. Він закликав почати в Росії докорінну перебудову економіки. "Не в окопах буде вирішуватися доля Росії - всі це знають. Власне, санкції - це і є один з типів зброї. Тому ми повинні розуміти, що ми в цій війні повинні бути дуже обережними", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram