ГоловнаСвіт

Новозеландські банки долучилися до антиросійських санкцій

Газпромбанку і ВЭБу відмовили в обслуговуванні кореспондентських рахунків

Новозеландські банки долучилися до антиросійських санкцій
Новая Зеландия

Нова Зеландія негласно приєдналася до антиросійських санкцій у фінансовій сфері.

За даними джерела "Коммерсанта", місцеві банки слідом за австралійськими закрили кореспондентські рахунки низки російських держбанків зі списку санкцій, зокрема Газпромбанку і ВЭБу. Тепер російські установи змушені проводити клієнтські розрахунки в австралійських і новозеландських доларах через посередників.

Проблеми виникли ще влітку, коли уряд Австралії розширив санкції (зараз у чорних списках - 113 росіян і 32 компанії), але жорсткішою ситуація стала восени, коли було обмежено доступ держбанків на австралійський ринок капіталу.

Одним із перших змінив банки-кореспондентів Газпромбанк. У звіті банку за другий квартал вказано коррахунки в австралійському ANZ Bank і його новозеландській "доньці" ANZ National Bank Ltd. Але вже в третьому кварталі із цими валютами почав проводити операції ING Belgium. Обслуговувати ВЭБ відмовилися Commonwelth Bank of Australia і його новозеландський ASB Bank.

Нагадаємо, міністр фінансів Росії Антон Сілуанов говорив, що західні санкції обійдуться його країні в 40 мільярдів доларів на рік.

На думку The Economist, санкції разом із дешевою нафтою і скороченням резервів Центробанку РФ здатні занапастити російську економіку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram