ГоловнаСвіт

В охопленому заворушеннями Фергюсоні заарештовано 60 протестувальників

Ситуація в місті стабілізувалася

В охопленому заворушеннями Фергюсоні заарештовано 60 протестувальників
Беспорядки в Фергюсоне
Фото: EPA/UPG

В охопленому заворушеннями американському місті Фергюсон, штат Міссурі, у ніч на 25 листопада затримано 61 особу.

Про це повідомляє Associated Press з посиланням на поліцію округу Сент-Луїс, де знаходиться Фергюсон.

Як повідомили в поліції, більшість з них затримали за крадіжки зі зломом і незаконне проникнення на приватну територію. Ще 21 людину затримали у місті Сент-Луїс, передмістям якого є Фергюсон.

До ранку 25 листопада ситуація у Фергюсоні стабілізувалася.

Заворушення у Фергюсоні та околицях почалися після того, як велике журі присяжних штату Міссурі відмовилося притягнути до відповідальності поліцейського Даррена Вілсона, який 9 серпня застрелив 18-річного чорношкірого Майкла Брауна.

Рішення у справі виносили 12 членів журі присяжних, з яких троє були темношкірими. Вони розглядали справу протягом трьох місяців, і за весь цей час зібралися разом 25 разів, повідомив прокурор Боб Маккаллох. За його словами, присяжні винесли рішення, вислухавши понад 70 годин свідчень свідків, серед яких були троє медиків. Прокурор пояснив, що свідчення свідків про беззбройного хлопця, який здався з піднятими руками, суперечили речовим доказам.

Вирок викликав обурення чорношкірих жителів Фергюсона. Протестувальники почали підпалювати будівлі і машини, в тому числі автомобілі поліції, а також грабувати магазини і кафе. Влада міста повідомляла про звуки пострілів. Поліція застосувала проти протестувальників сльозогінний газ.

За словами шефа поліції округу Сент-Луїс Джона Белмарі, заворушення у ніч на 25 листопада були більш масштабними, ніж акції протесту безпосередньо після вбивства підлітка. Белмар повідомив, що ситуацію не вдалося б узяти під контроль, якби не допомога 10 тисяч поліцейських.

Акції протесту після виправдання Уїлсона відбулися і в інших містах США, але були переважно мирними. Президент США Барак Обама виступив зі спеціальним зверненням, закликавши співгромадян поважати рішення журі присяжних і утриматися від насильства.

Сім'я Майкла Брауна також оприлюднила заяву, в якій висловила розчарування рішенням присяжних, але попросила демонстрантів направити енергію не на руйнацію, а на зміну системи, у якій стало можливим вбивство підлітка у Фергюсоні.

Наразі міністерство юстиції США проводить розслідування дій поліцейських Фергюсона під час придушення заворушень, які сталися в серпні після смерті Брауна. Не виключено, що родичі хлопця ще можуть подати окремий позов проти Уїлсона.

Нагадаємо, напередодні повідомлялося, що в США поліцейський застрелив 12-річного чорношкірого хлопчика.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram