ГоловнаСвіт

Від Франції зажадають $1 млрд за ядерні випробування

Франція за 30 років провела 210 вибухів на атолах

Від Франції зажадають $1 млрд за ядерні випробування

Асамблея Французької Полінезії вирішила зажадати від уряду Франції відшкодувати збитки від проведення ядерних випробувань.

Як пише The Independent, комітет Консервативної партії Полінезії оцінив заподіяну екології шкоду в $930 млн.

За даними комітету, з 1966-го по 1996 рік Франція провела 210 ядерних випробувань, які позначилися на екології регіону. Одне з перших випробувань термоядерної зброї проведено 1968 року в районі атолу Фангатауфа.

Торік міноборони Франції розсекретило частину документів, у яких йдеться про те, що рівень радіації на островах значно більший, ніж вважали раніше. Зокрема, на острові Таїті він у 500 разів більший за допустимий.

Крім екологічного збитку, комітет має намір стягнути ще $132 млн доларів за окупацію атолів Муруроа і Фангатауфа.

Франція заявила про невиконання Росією умов передачі "Містраля"

У січні 2012 року Сенат Франції схвалив законопроект про передачу Французькій Полінезії атолів Муруроа і Фангатауфа. Острови, на яких проводили атмосферні та підземні ядерні випробування, мали відійти Полінезії 1 січня 2014 року. При цьому Париж пообіцяв продовжити забезпечувати безпеку атолів і проводити на них радіологічний моніторинг.

У липні 2011 року полінезійський уряд звернувся до Парижа з вимогою компенсувати €226 млн, витрачені на лікування потерпілих.

Французька Полінезія, що складається з 130 островів і 5 великих архіпелагів, є заморським володінням Франції. Вона управляється верховним комісаром, якого призначає президент Франції. Острови Муруроа і Фангатауфа включили до складу Франції 1964 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram