ГоловнаСвіт

Конгрес США попросили розслідувати масштаби корупції в Україні

Американський конгресмен зацікавився угодами з українськими облігаціями

Член комітету з закордонних справ Палати представників США Стів Стокман звернувся в дослідну службу Конгресу з проханням розслідувати факти корупції і махінацій з державними коштами в Україні. Про це пише РБК-Україна з посиланням на звернення Стокмана.

Фото: rbc.ua

"Сполучені Штати надають Україні гранти та кредити в той час, як ширяться відомості про корупцію в українському уряді і поза ним. Звучать звинувачення на адресу Національного банку України. Рада Європейського Союзу ввела обмежувальні заходи до 18 колишніх міністрів і посадовців, яких вважають причетними до розкрадання держкоштів", - зазначає Стокман в листі.

Зокрема, конгресмен апелює до інформації, що з'явилася у ЗМІ, про махінації колишніх українських чиновників з валютними ОВДП. Ті вкладали викрадені з держбюджету кошти в державні цінні папери, купуючи їх через посередника в Ощадбанку. Права вимоги за цими ОВДП потім передавалися офшорним компаніям. У деяких угодах брокером виступала компанія "Інвестиційний капітал Україна" (ICU), співвласником якої в той час була нинішня глава НБУ Валерія Гонтарева. Сума угод з валютними ОВДП становила близько 300 млн дол., тоді як загалом валютних облігацій було продано приблизно на 1 млрд дол.

Згідно із заявою Стокмана, дослідницька служба Конгресу має вивчити всі факти і дані про масштаби корупції в Україні. За підсумками розслідування там сформулюють рекомендації щодо мінімізації ризиків корупції.

На думку експертів, якщо факти махінацій з державними цінними паперами і причетність до них пов'язаного з головою НБУ брокера підтвердяться, це може призупинити подальше співробітництво між країнами.

Нагадаємо, у квітні 2014 року Конгрес США схвалила надання Україні держгарантій на 1 млрд дол. На думку експертів, завдяки такому рішенню Україна змогла залучити на зовнішніх ринках відповідну суму загалом під 1,844% річних, що стало найдешевшим запозиченням за всю історію виходу України на зовнішні ринки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram