ГоловнаСвіт

У Таїланді журналіста засудили до 4,5 року в'язниці за образу короля

Чинний у Таїланді закон про образу монарха вважають найжорсткішим серед інших таких у світі

У Таїланді журналіста засудили до 4,5 року в'язниці за образу короля
Пхумипон Адульядет, король Таиланда
Фото: EPA/UPG

У Таїланді військовий суд засудив редактора інформаційного порталу до 4,5 року в'язниці за публікацію матеріалу, що ображає гідність короля Пхуміпона Адульядета.

Про це повідомляє агентство

Associated Press із посиланням на джерело у військовій владі Таїланду.

За словами співрозмовника агентства, спочатку журналіста Нута Рунгвонга мали засудити до дев'яти років позбавлення волі, проте термін скоротили удвічі, оскільки він визнав свою провину.

Рунгвонг був редактором сайту

Thai E-News, нині заблокованого місцевими цензорами. 2009 року він розмістив на порталі статтю, написану Тчі Унгпакорном, тайсько-британським викладачем, лівим громадським і політичним активістом. Того самого року Унгпакорн перебрався із Таїланду до Великобританії, рятуючись від кримінального переслідування. Який саме фрагмент статті образив короля Пхуміпона Адульядета, не уточнюють.

Тайський закон про образу короля вважають найжорсткішим з таких законів у світі. Згідно з ним, людина, звинувачена в образі короля або загрозі монархії, може бути засуджена до тюремного ув'язнення терміном від трьох до 15 років.

Попередній гучний вирок виносили в січні 2013 року. Тоді суд засудив до 10 років в'язниці головного редактора громадсько-політичного журналу "Голос Таксину" Сомьота Пруксакасемсука. Його заарештували після того, як він почав збір підписів на підтримку петиції про скасування 112 статті КК Таїланду, яка й передбачає покарання за образи, погрози або наклеп на адресу короля, королеви або спадкоємців престолу.

Нагадаємо, в листопаді 2013 року в Таїланді почалися

заворушення через конфлікт між урядом Їнглак Чинават і опозицією, вимагала урізання виборчих прав. Протистояння спричинило за собою десятки жертв і завершилося військовим переворотом 22 травня 2014. Тоді таїландська армія ввела в країні воєнний стан. Також були введені цензура в ЗМІ і комендантську годину, розпущений сенат, припинено дію конституції, заарештовані видні політики. На початку листопада стало відомо, що прем'єр Таїланду має намір скасувати військовий стан в кількох районах країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram