ГоловнаСвіт

У США поліцейський застрелив 12-річного чорношкірого хлопчика

У поліції стверджують, що патрульний діяв у повній відповідності з інструкціями

У США поліцейський застрелив 12-річного чорношкірого хлопчика
архив
Фото: EPA/UPG

У місті Клівленд (штат Огайо, США) помер 12-річний афроамериканець, поранений поліцейським. Це вже не перший подібний інцидент за участю поліцейських за останні місяці.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За версією поліції, в суботу, 22 листопада, на пульт служби 911 надійшов дзвінок про те, що в місцевому парку "Кадделл" підліток розмахував пістолетом і цілився у перехожих. При цьому той, хто дзвонив, повідомив диспетчера, що пістолет, "ймовірно, підробка", однак він "лякає людей". Коли правоохоронці прибули на місце і наказали хлопчикові підняти руки, він витягнув пістолет. Після цього один із поліцейських вистрелив у бік, завдавши йому поранення в живіт. У поліції пояснили, що в такій ситуації патрульний діяв у повній відповідності з інструкціями.

Згодом хлопчика, яким виявився місцевий житель Тамір Е. Райс, привезли в лікарню, де його відразу ж прооперували. За словами адвоката загиблого, підліток залишався в критичному стані до моменту своєї смерті в неділю ввечері.

Після попереднього розслідування влада заявила, що підліток розмахував пістолетом для страйкболу, який імітує справжній напівавтоматичний пістолет. Як зазначає Рейтер, більшість таких пістолетів відрізняються від справжніх яскраво-помаранчевими запобіжниками, проте з цього знаряддя такий запобіжник зняли.

Двох офіцерів, які брали участь в інциденті, відправили в адміністративну відпустку на час розслідування трагічного випадку.

Днем раніше в Клівленді стався ще один трагічний інцидент. У п'ятницю, 21 листопада, чотирьох людей, у тому числі 41-річну вагітну жінку, застрелили в приватному будинку у східній частині міста. При цьому ще одна людина - 9-річна дівчинка - отримала кульове поранення в груди, її госпіталізували.

Нагадаємо, схожий інцидент з убивством підлітка стався у Сент-Луїсі (штат Міссурі) 8 жовтня. Поліцейський патрулював один із житлових районів, коли помітив групу підозрілих осіб, серед яких був і 18-річний афроамериканець Вондерітт Маєрс. Побачивши правоохоронця, вони спробували сховатися. Офіцер поліції стверджував, що підліток відкрив стрілянину і випустив у нього мінімум три кулі, перш ніж той відкрив вогонь у відповідь. Родичі Вондерітта наполягали на тому, що за зброю поліцейський прийняв бутерброд, який Маєрс тримав у руках. Згодом експертиза довела невинність поліцейського, який застрелив підлітка в Сент-Луїсі.

Раніше, 9 серпня, у місті Фергюсон поліцейський убив ще одного 18-річного чорношкірого підлітка - Майкла Брауна. Зазначимо, що Фергюсон є одним із передмість Сент-Луїса. Обставини його смерті досі не з'ясовані. Цей інцидент спровокував у місті масові заворушення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram