ГоловнаСвіт

Теракт на волейбольному матчі в Афганістані: 45 жертв

Обама підписав секретний указ, який розширює присутність американських військових в Афганістані

Теракт на волейбольному матчі в Афганістані: 45 жертв
Тела жертв теракта, произошедшего на волейбольном матче
Фото: EPA/UPG

45 людей загинули і близько 50 отримали поранення внаслідок теракту на волейбольному турнірі на сході Афганістану у неділю, 23 листопада.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на представника влади провінції Пактіка, де сталася трагедія.

Вибуховий пристрій привів у дію терорист-смертник. За даними влади, загинули переважно мирні жителі.

Як пише BBC News, теракт стався через кілька годин після того, як афганський парламент проголосував за угоду про безпеку, яке дозволяє, щоби на території Афганістану перебували близько 12 тис. іноземних військових. Раніше, 21 листопада, американське видання The New York Times повідомило, що президент США Барак Обама підписав секретний указ, який розширює присутність американських військових в Афганістані. Зокрема, американській армії дозволяється брати безпосередню участь у боях з бойовиками.

Президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах засудив "боягузливий" напад. "Цей напад на спорт як такий і на ті позитивні цінності, які він може нести, щоб допомогти в розбудові сильних громад, зміцненні миру та примиренні у всьому світі", - сказав він.

Наразі ніхто не взяв на себе відповідальність за вибух.

У 2014 році бойовики ісламістського руху "Талібан" та інших радикальних організацій здійснили десятки терактів по всьому Афганістану. Експерти пов'язують останні теракти в Афганістані атаки з виведенням військ НАТО, яке має розпочатися в грудні. Від початку 2015 року борототися з ісламістами будуть місцеві армія і поліція. Саме проти співробітників афганських сил безпеки направлена нинішня хвиля терору в Афганістані. За даними прес-служби НАТО, у 2014 році загинули понад 4600 афганських силовиків.

Нагадаємо, у 1996-2001 рр. ісламістський рух "Талібан" правив Афганістаном. За роки існування так званого Ісламського емірату Афганістан "Талібан" узяв під свій контроль близько 90% території країни і витіснив опозиційний "Північний альянс" у прикордонну провінцію Бадахшан. У період правління ісламістів у країні діяли норми шаріату, в тому числі були заборонені всі публічні спортивні заходи, проте після початку американської військової операції в Афганістані талібів усунули від влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram