ГоловнаСвіт

Філіппіни оштрафували китайських рибалок на $918 тисяч за браконьєрство

Філіппіни оштрафували китайських рибалок на $918 тисяч за браконьєрство
Взлетная полоса на одном из островов архипелага Спратли в Южно-Китайском-море
Фото: EPA/UPG

Філіппінський суд у понеділок, 24 листопада, оштрафував дев'ятьох китайських рибалок на $102 тисячі кожного, після того як їх упіймали із сотнями морських черепах у лагуні Бай-Транг у Південно-Китайському морі, територіальну приналежність якої оскаржують між собою Пекін і Маніла.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Філіппінська поліція ще в травні цього року заарештувала китайських рибалок і захопила їхній човен у лагуні Бай-Транг в районі архіпелагу спірних островів Спратлі, що за межами 200-мильної виняткової економічної зони Філіппін. Згодом двох рибалок відправили додому, оскільки вони були неповнолітніми. Після трьох місяців судового розгляду суддя Амбросіо де Луна визнав рибалок винуватими у браконьєрстві у філіппінських водах і в незаконному зберіганні зелених морських черепах, які перебувають під загрозою зникнення.

Поки що невідомо, як суд має намір стягнути штрафи з китайських рибалок, проте в разі непогашення штрафу їм загрожує шість місяців в'язниці. При цьому, як зазначає Рейтер, затримані понад півроку перебували під вартою в очікуванні вироку. У зв'язку із цим голова МЗС Філіппін Альберт дель Росаріо заявив, що вирок намагалися максимально пом'якшити. І якщо вони не зможуть сплатити штраф, час, проведений у тюрмі, ймовірно, буде враховано.

Влада КНР протестує проти арешту і не визнає рішення суду, стверджуючи, що рибалок затримали в територіальних водах Китаю.

Суперечки навколо Південно-Китайського моря загострилися 2013 року, коли Китай почав там роботи зі зведення штучного острова, на якому, ймовірно, облаштують військовий аеродром. Тоді консалтингова компанія IHS Jane's розповсюдила доповідь, де повідомила з посиланням на супутникові дані, що Китай за останні три місяці побудував острів завдовжки близько трьох кілометрів і завширшки 200-300 метрів на рифі в Південно-Китайському морі, який раніше знаходився під водою. З доповіді випливає, що це вже четвертий такий проект на островах Спратлі за останні півтора року. Раніше ВМС КНР використовували для військових літаків цементну злітну смугу.

У квітні 2013 року філіппінська влада звинуватила Пекін у спробі окупувати район поблизу спірних островів. Тоді три китайські кораблі якийсь час перебували неподалік від рифа Скарборо, який вважають однією з найбільш спірних територій. Бруней, В'єтнам, Малайзія і Тайвань також висловлювали заклопотаність діяльністю Пекіна в цьому районі. Згідно з положеннями міжнародного морського законодавства, район рифа Скарборо вважається виключною економічною зоною. Влада КНР наполягає, що його слід віднести до китайської юрисдикції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram