ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

РПЦ дозволили безкоштовно орендувати шкільні кабінети

Російські правозахисники виступають проти просування релігійної освіти в школах

РПЦ дозволили безкоштовно орендувати шкільні кабінети
архив
Фото: Макс Левин

Російській православній церкві дозволили безкоштовно орендувати шкільні приміщення для проведення в них недільних шкіл.

Про це повідомляє "Коммерсантъ" з посиланням на слова голови Громадської ради при департаменті освіти Москви Ніни Мінько.

"У жовтні відділ катехизації Московської міської єпархії звернувся з проханням дозволити оренду кабінетів у школах в після уроків. Ми вирішили, що закон це не порушить. Але остаточне рішення має бути за керівником ради школи. Якщо він схвалить такі заняття, між відділом релігійної освіти та школою укладуть договір оренди на безоплатній основі", - розповіла вона.

На думку голови відділу релігійної освіти і катехизації Московської міської єпархії ієромонаха Онисима, школи тільки виграють від такої співпраці. Викладачі недільних шкіл зможуть допомогти в проведенні низки свят, таких як Різдво, Великдень, День народної єдності та інші. Також недільні школи можуть допомогти учням розширити світогляд.

"Вивчення православної культури - це ключ до розуміння цілого блоку гуманітарних шкільних дисциплін, таких як література, світова художня культура, суспільствознавство та інші", - сказав він.

Серед викладачів, як зазначає видання, сильно здивовані таким рішенням. Так, співголова профспілки "Учитель" Андрій Демидов заявив, що департамент освіти чинить тиск на багато шкіл для виділення приміщень під курси та гуртки. "А тепер виділяє недержавну організацію і пропонує саме їй безкоштовну оренду", - резюмував він.

Голова правозахисної організації "Агора" Павло Чиков впевнений, що таке рішення є порушенням закону. Крім того, він упевнений, що питання релігійної освіти - вкрай чутливе в російському суспільстві.

"Це порушення закону, оскільки у нас світська освіта. Навіть якщо це формально вирішує адміністрація школи, адже ми розуміємо, наскільки вони залежать від департаменту освіти", - вважає він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram