ГоловнаСвіт

Японія розпустила нижню палату парламенту

Загальні вибори призначено на 14 грудня

Японія розпустила нижню палату парламенту
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе сьогодні ухвалив розпустити нижню палату парламенту. Загальні парламентські вибори призначено на 14 грудня 214 року.

Мета виборів - подивитися, як суспільство відреагує на податкові рішення, ухвалені на тлі зростання ознак слабкості японської економіки, і повторно схвалити політичні заходи, спрямовані на припинення дефляції. Раніше Абе вирішив підвищити споживчий податок до 10% із квітня 2017 року, а не жовтня 2015 року, повідомляє РБК-Україна.

Телефонне опитування, проведене Kyodo News і опубліковане минулого четверга, показало, що 63,1% респондентів не розуміють рішення Абе про розпуск нижньої палати. Багато громадян не знають, навіщо знадобилося розпускати нижню палату парламенту за два роки до закінчення терміну її повноважень за умов, коли перенесення другого етапу двоступеневого підвищення податку було неминучим.

ВВП Японії в липні-вересні скоротився в річному обчисленні на 1,6%. Економічне спадання триває другий квартал поспіль після підвищення споживчого податку з 5% до 8%.

Нагадаємо, Сіндзо Абе прийшов до влади 2012 року з обіцянками вивести економіку країни з багаторічної стагнації та дефляції. Програма стимулювання зростання отримала назву "абеноміка". Однак поки що підвищення податку від продажу, спрямоване на стимулювання інфляції, спричинило лише тимчасове підвищення купівельної активності, а потім спровокувало зниження ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram