ГоловнаСвіт

Прем'єр Угорщини: ми самі вирішимо питання про співпрацю з Росією

Орбан стверджує, що підтримує суверенність України, але діятиме в інтересах Угорщини

Прем'єр Угорщини: ми самі вирішимо питання про співпрацю з Росією
Виктор Орбан

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, якому в ЄС і США дорікають за зближення з Росією, заявив, що його країна не ставатиме на ту чи іншу сторону у протистоянні, притаманному часам "холодної війни".

Про це повідомляє агентство Рейтер

За його словами, Угорщина солідарна з Євросоюзом щодо територіальної цілісності України, і прямуватиме за діями Берліна, який він назвав "компасом" щодо Москви. Прем'єр також сказав, що Будапешт виступає проти розділення України, а її суверенність важлива, оскільки вона діє як буфер між Угорщиною і Росією.

Разом з тим, він заявив, що Угорщина діятиме відповідно до своїх національних інтересів, навіть якщо це означатиме конфлікти з ЄС і США.

"Наша мета полягає в тому, щоб визначити наші власні інтереси і нашу позицію", - сказав Орбан, виступаючи в Будапешті на зустрічі етнічних угорців, які проживають за кордоном.

"Я впевнений, що питання про те, на яку сторону ставати (в російсько-українському конфлікті - ред.) - це комуністичне питання. Питання, яке ми маємо поставити, полягає в тому, що буде краще для Угорщини, а не чию сторону приймати. Геополітичний інтерес Угорщини полягає в тому, щоб на нас не звалилася нова "холодна війна", - зазначив він. При цьому Орбан додав: "Угорщину називають дружньою до Росії, але це нерозумно, бо Угорщина насамперед є дружньою до себе".

Недавно Будапешт і Москва підписали угоду на суму у €10 млрд, згідно з якою російський "Росатом" розширить угорську електростанцію Пакш. Крім того, Орбан заявив про намір будувати "Південний потік" всупереч волі ЄС і припинив поставки газу в Україну.

Європейські дипломати кажуть, що в Брюсселі стурбовані діями Угорщини, а США висловили своє невдоволення урядом Орбана, запровадивши санкції проти шести угорських чиновників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram