ГоловнаСвіт

The Economist назвав три причини для початку кризи в Росії

Фахівці вважають, що "обороноздатність" російської економіки значно слабша, ніж здається на перший погляд

The Economist назвав три причини для початку кризи в Росії

Економіці Росії вже найближчим часом може загрожувати глибока криза.

Про це пише журнал The Economist.

Наголошують, що про багато проблем Росії вже давно відомо. Зокрема, що економіка Росії багато в чому залежить від ціни на нафту, яка нещодавно впала до рівня, нижчого за $80. Понад дві третини російського експорту припадають на нафтопродукти. А за останні три місяці курс рубля впав на 23%. Крім того, збитку російській економіці завдали західні санкції.

"Усі чекають на продовження стагнації (російської економіки), однак поширена думка полягає в тому, що Путін досить сильний, щоб витримати це. Падіння рубля зробило деякі експортні галузі - такі як сільське господарство - більш конкурентоспроможним. Цей експорт в поєднанні з контрсанкціями Путіна означає, що Росія, як і раніше, має невеликий профіцит торгового балансу. Вона має приховані валютні резерви, які становлять $370 млн, за даними Центрального банку (Росії). Додайте сюди гнучкість російського народу, який також схильний звинувачувати у своїх бідах іноземців, і позицію Москви, яка вважає, що Путін має час для маневру. Люди кажуть про два роки чи десь так. Насправді криза можлива значно раніше", - йдеться в статті.

Зокрема, з матеріалу випливає, що "обороноздатність" Росії насправді значно слабша, ніж здається на перший погляд. Найбільшими загрозами для російської економіки The Economist називає нове падіння цін на нафту, складнощі з реструктуризацією боргу російських компаній на тлі скорочених резервів Центробанку і подальші санкції Заходу.

Динаміка скорочення золотовалютних резервів Росії з жовтня 2013 року
Динаміка скорочення золотовалютних резервів Росії з жовтня 2013 року

Темпи падіння цін на нафту і девальвації рубля
Темпи падіння цін на нафту і девальвації рубля

"Коли економіка країни нестабільна, міжнародні фінанси часто виступають каталізатором, який підштовхує країну до прірви швидше, ніж очікують політики чи інвестори", - йдеться в статті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram